Albánska webová stránka sa posmieva obetiam obchodu s orgánmi

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 08:15 • 2 min
Albánska webová stránka sa posmieva obetiam obchodu s orgánmi

BELEHRAD/PRIŠTINA - Albánska webová stránka sa na internete posmieva obetiam nelegálneho obchodu s ľudskými orgánmi a je plná prejavov nenávisti. Informoval o tom vo štvrtok srbský spravodajský server Vesti-online.com.

slovakia

left justify in out

Stránka yellowhousealbania.com je dostupná aj v anglickej verzii, figuruje i na sociálnej sieti Facebook a je zostavená na spôsob inzerátu na obchod so srbskými orgánmi. 

Začína sa ponukou v znení: "Nenechajte si ujsť našu novú kolekciu Srbov". Nasleduje odsek s nadpisom "Pre etnických Srbov", v ktorom sa hovorí o "bezplatnom prevoze do našich objektov, bezplatnej prvej prehliadke, špeciálnych ponukách," píšu Vesti.

Zároveň sa na stránke píše i prvotriednych metódach v podobne vysoko špecializovaných chirurgov. Upozorňuje aj na ochranu životného prostredia vetou: "Vašou recykláciou chránime životné prostredie", čo je očividne odkaz adresovaný Srbom, upozorňuje server.

Na stránke sa uvádzajú aj "svedectvá" niektorých "spokojných zákazníkov," medzi ktorými je napríklad Albánka, ktorá prežila veľkú traumu, keď jej psovi zlyhali pľúca. Problém sa však vyriešil časťou pľúc Srba, citujú Vesti. Na sociálnej sieti Facebook je stránka ilustrovaná aj rôznymi snímkami a fotomontážami.

Podozreniam o nelegálnom obchodovaní s ľudskými orgánmi v Kosove sa zaoberá aj Európska komisia a misia EÚ v Kosove (EULEX). Prekvitať mal krátko po skončení vojny v roku 1999 a údajne sa na ňom podieľalo vtedajšie vedenie Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) vrátane úradujúceho premiéra Hashima Thaciho. V tomto období mali z Kosova do severného Albánska previezť stovky srbských zajatcov, kde im odobrali orgány a následne ich predávali na čiernom trhu. Albánsko i Kosovo obvinenia odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona