Albánska polícia zhabala pri raziách takmer pol milióna rastlín konope

NETKY.SK • 29 August 2015, 09:10 • 2 min
Albánska polícia zhabala pri raziách takmer pol milióna rastlín konope

TIRANA - Albánske úrady zhabali v uplynulom roku približne pol milióna rastlín konope a zatkli 240 osôb podozrivých z ich pestovania a obchodovania s drogami. Hovorca ministerstva vnútra Ardi Bita označil dnes boj proti drogovému priemyslu za "najvyššiu prioritu" tamojšej polície.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra vnútra Saimira Tahiriho sa úradom doposiaľ podarilo skonfiškovať a zničiť marihuanu v hodnote sedem miliárd eur. Iba v stredu zničila polícia v regióne Kurvelesh južne od Tirany 16.000 rastlín.


Albánsko bolo podľa agentúry AP dlho hlavným európskym producentom marihuany. Veľké policajné razie a zásahy začala tamojšia polícia podnikať v uplynulom roku, keď za pomoci obrnených vozidiel zničila veľké marihuanové polia v "legendárnej" pestovateľskej dedine Lazarat na juhu krajiny.


Boj proti drogám označil za hlavnú prioritu vlády aj v roku 2013 zvolený albánsky premiér Edi Rama.


Albánska polícia podnikla pred rokom v Lazarate veľkú päťdňovú protidrogovú raziu, pri ktorej zhabala a následne ničila 102 ton marihuany a 530.000 rastlín indického konope. Špeciálne jednotky tiež zlikvidovali päť laboratórií na spracovanie omamnej látky a zatkli desiatky osôb. Počas akcie sa pri domových prehliadkach našli zbrane a munícia.
Lazarat, obec ležiaca 230 kilometrov južne od Tirany, sa považuje za centrum výroby marihuany v Albánsku, ktoré je aj tranzitnou krajinou pre ťažké drogy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona