Albánci sa vyzbrojujú a chystajú útok na Srbov zo severu Kosova

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 07:15 • 2 min
Albánci sa vyzbrojujú a chystajú útok na Srbov zo severu Kosova

Albánci sa vyzbrojujú a chystajú útok na Srbov zo severu Kosova - Politika Albánci sa masovo vyzbrojujú a pripravujú odkaz srbským inštitúciám na severe Kosova, citoval dnes belehradský denník Kurir prištinskú tlač, ktorá sa odvoláva na reportáž albánskej

slovakia

left justify in out

img

Albánci sa masovo vyzbrojujú a pripravujú "odkaz" srbským inštitúciám na severe Kosova, citoval dnes belehradský denník Kurir prištinskú tlač, ktorá sa odvoláva na reportáž albánskej televízie Top Chanel.

Kosovskí Albánci podľa nej takýmto spôsobom pochopili starostu Kosovskej Mitrovice Avniho Kastratiho, ktorý im nariadil, aby sa "bránili". Masové vyzbrojovanie sa koná po vyhláseniach kosovského vicepremiéra Hajredina Kuciho, ktorý ohlásil novú akciu kosovskej špeciálnej polície ROSU na väčšinou Srbmi obývanom severe Kosova.

"Všetko sa deje v réžii albánskej mafie - postihlo ju totiž zablokovanie ciest, cez ktoré prevážajú drogy. Oni strácajú ohromné peniaze a ich záujmom je, aby vyvolali konflikt, aby sa situácia zhoršila a oni by mohli ďalej bez prekážok vykonávať svoj obchod. Je známe, že albánska mafia kontroluje všetko v Kosove," citoval denník Kurir nemenovaný zdroj.

Srbský minister pre Kosovo Goran Bogdanovič varoval, že masové vyzbrojovanie Albáncov je veľmi nebezpečné.

"Medzinárodné spoločenstvo musí reagovať, lebo toto môže prerásť do násilia ohromných rozmerov. Môže sa zopakovať 17. marec 2004," upozornil.

V marci 2004 došlo k masovým útokom etnických Albáncov na Srbov a Nealbáncov v Kosove. Vypálených bolo 35 pravoslávnych chrámov a stovky domovov. Tisícky ľudí boli prinútené na útek. Nepokoje si vyžiadali 19 obetí a množstvo zranených.

Srbský minister obrany Ivica Dačič zasa odkázal kosovským Albáncom, aby sa "nehrali s ohňom". "Červenou líniou v Kosove je útok na Srbov," uviedol.

Jednotka kosovskej špeciálnej polície ROSU je už od stredy rozostavená v južnej, Albáncami obývanej časti Mitrovice, napísal Kurir. Táto oficiálne nepotvrdená informácia znepokojila Srbov, ktorí zvýšili opatrnosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies