Alarmujúce zistenie: Polovica desaťročných dievčat trpí úzkosťami súvisiacimi s ich vzhľadom!

NETKY.SK • 13 September 2018, 10:46 • 2 min
Alarmujúce zistenie: Polovica desaťročných dievčat trpí úzkosťami súvisiacimi s ich vzhľadom!

Na silnejúci tlak v súvislosti so stereotypizáciou krásy doplácajú najmä dospievajúce dievčatá.

slovakia

left justify in out

Je otázne, či bol tlak na dokonalý vzhľad niekedy v histórii taký silný, ako práve teraz. Zrejme nie. Podiel na tom totiž majú aj moderné technológie a sociálne siete, ktoré úzko vymedzený ideál neustále pretláčajú a doslova vnucujú všetkým. To má ťaživý dopad predovšetkým na ženy, najmä na tie mladé, ktoré hľadajú svoju identitu a sú veľmi zraniteľné.

 

Sebavedomie je pre ženu mimoriadne dôležité, vďaka nemu je schopná prejaviť sama seba a cítiť sa dobre. Ako však ukázal prieskum, len 49 percent dievčat vo veku 10-13 rokov ho skutočne má. Ešte horšia je situácia u adolescentiek v kategórii 14-17 rokov, tie majú sebavedomie naozaj minimálne. Začínajú sa totiž zaujímať o opačné pohlavie, s čím, samozrejme, súvisí aj zvýšená pozornosť týkajúca sa vlastného vzhľadu. Tieto dievčatá sa pritom neustále porovnávajú s ostatnými ženami, pričom často vzhliadajú práve k nerealistickým ideálom krásy prezentovaným v médiách.

 

Prevažná väčšina mladých žien je tak nespokojná s vlastným telom, neustále riešia svoje „nedokonalosti“ a dokonca sa ukázalo, že už v skutočne nízkom veku odmietajú jedlo a holdujú mnohým diétam. Nekonečná starostlivosť o telo, stravovanie a vzhľad sa pre dnešné dievčatá stáva stredobodom pozornosti, čo má masívny dopad na vývoj ich identity. Až 65 percent z nich pritom uviedlo, že sa cítia zle pri pohľade na dokonalé modelky v magazínoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona