Alarmujúce čísla: Na Slovensku sa prvých narodenín nedožije šesť z tisíc detí!

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 12:25 • 2 min
Alarmujúce čísla: Na Slovensku sa prvých narodenín nedožije šesť z tisíc detí!

BRATISLAVA - Miera detskej úmrtnosti na Slovensku patrí k najvyšším spomedzi vyspelých krajín. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie UNICEF "Blahobyt detí v bohatých krajinách".

slovakia

left justify in out

Výsledky štúdie dnes prezentovali zástupcovia UNICEF na Slovensku. Podľa ich tvrdení poskytuje tento materiál najaktuálnejšie dostupné porovnanie kvality života detí v 29 najvyspelejších krajinách sveta. Medzinárodná organizácia skúmala okrem zdravia aj oblasť vzdelania, správania sa, materiálny blahobyt.

Úmrtnosť slovenských detí je dvojnásobne vyššia ako v Českej republike. Väčšia mieru dosahuje iba v Litve a Rumunsku. Na druhej strane, deti na Slovensku patria k najviac chráneným pred závažnými ochoreniami, akými sú osýpky, detská obrna a tetanus. V imunizácii detí od 12 do 23 mesiacov patrí Slovensku v celkovom meraní tretia priečka. K preventívnemu očkovaniu má prístup až 98 percent detí u nás. 

Slovensko sa zaraďuje ku krajinám s najnižšou mierou predškolskej dochádzky vo vyspelých krajinách. Až 23 percent detí vo veku štyroch do šiestich rokov nechodí do predškolského zariadenia. Nižšiu dochádzku vykazujú Poľsko, Grécko a USA. Slovenskí tínedžeri sa podľa zistení porovnávacej štúdie vzdelávajú a nechcú ostať neaktívni. Viac ako 95 percent mladých vo veku od 15 do 19 rokov pokračuje po skončení základnej školskej dochádzky v ďalšom vzdelávaní alebo hneď nastupuje do práce. 

Aj samotné deti dostali priestor na to, aby vyjadrili svoje pocity a názory na kvalitu ich života. Približne 83 percent slovenských detí je so svojim životom spokojných. Umiestňujeme sa tak na 25. mieste z vyspelých krajín. Zaujímavosťou je, že v spodnej tretine rebríčka sa na základe subjektívneho vnímania detí nachádzajú krajiny s vysokou mierou HDP ako Kanada, Nemecko či USA. Spokojnosť ovplyvňujú vo vysokej miere vzťahy. Bezproblémový vzťah s matkami uvádza 79 percent detí. V prípade vzťahu s otcom je však toto číslo oveľa nižšie. Napríklad skoro 39 percent detí považuje za komplikované hovoriť so svojím otcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies