Alarmujúca štúdia: Bežný človek zje týždenne takéto množstvo plastu!

NETKY.SK • 12 Jún 2019, 11:22 • 2 min
Alarmujúca štúdia: Bežný človek zje týždenne takéto množstvo plastu!

Nech si na zdravý životný štýl dávame pozor akokoľvek dobre, ani o tom nevieme a dennodenne prijímame spolu s vodou a jedlom množstvo mikroplastov.

slovakia

left justify in out

Boj s plastami je beh na dlhé trate. Dosiahli sme totiž štádium, kedy je už zvrátiť situáciu naozaj ťažké a ak by sa aj celosvetovo prijali naozaj radikálne opatrenia, potrvá roky, kým sa Zem „očistí“. Najnovšie vyšla štúdia, ktorá by všetky iniciatívy za boj proti plastom mala ešte posilniť.

 

Výskum realizovala pre WWF Univerzita Newcastle v Austrálii a bol uverejnený v rámci kampane No Plastic in Nature. Tá apeluje na politických lídrov, aby globálne prijali prísnejšie opatrenia a zamedzili tak ďalšiemu hromadeniu plastov v prírode.

 

img

 

Podľa predmetnej štúdie príjme priemerný človek denne 2000 mikročastíc plastu, čo si môžeme predstaviť ako keby sme týždenne zjedli jednu kreditnú kartu a mesačne jednu zubnú kefku. Dokopy je až 250 gramov ročne! Nemusí sa pritom nijako zvlášť „snažiť“, stačí, že sa napije vody z vodovodu alebo balenej vody. Plasty sa totiž nerozkladajú, len sa drobia na menšie čiastočky, ktoré ľahko prenikajú do pôdy a následne do zdrojov pitnej vody. Samozrejme, v tomto smere existujú regionálne rozdiely závisiace od miery znečistenia životného prostredia. Napríklad priemerný Američan prijíma dvojnásobné množstvo mikroplastov v porovnaní s bežným Európanom.

 

img

 

Mikroplasty sa však nenachádzajú len vo vode, ale aj v jedle a vzduchu. V najväčšej miere sa dostávajú do piva, rýb a morských plodov, ale aj do soli a tá je súčasťou každého jedla. Vzduch je mikroplastami kontaminovaný najmä v interiéroch, kam sa dostáva prevažne zo syntetických textílii.

 

Problém zamorenia plastami sa teda netýka len tých oblastí, kde ich možno vidieť voľným okom v podobe skládok či naplavenín z morí, oceánov a iných vodných plôch, týka sa absolútne všetkých. Aj vás, práve v tejto chvíli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies