Alan Rickman si prevzal cenu za prínos svetovej kinematografii

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 08:45 • 2 min
Alan Rickman si prevzal cenu za prínos svetovej kinematografii

PRAHA - Britský herec a režisér Alan Rickman si na štvrtkovom slávnostnom otvorení 22. ročníka medzinárodného filmového festivalu Febiofest v Prahe prevzal cenu Kristián za prínos svetovej kinematografii. Okrem neho toto ocenenie dostali aj americká herečka Kim Novak a francúzsky filmár Jean-Jacques Annaud.

slovakia

left justify in out

Rickman na festivale uviedol dramédiu V kráľových záhradách (2014), ktorú režíroval a tiež si v nej aj zahral. Ako sám povedal počas štvrtkovej tlačovej konferencie, snímku sa rozhodol nakrútiť najmä kvôli scenáru. O ten sa postarala Allison Deegan. "Získať financie na nezávislý film, ktorý sa odohráva vo Francúzsku v 17. storočí, je naozaj ťažké. Keď som však dostal do rúk scenár, nemohol som sa od neho odtrhnúť a inštinktívne som do toho chcel ísť. Ten príbeh si vlastne vybral mňa. Nebolo to vďaka tomu, že dej je situovaný vo Francúzsku, ale vďaka príbehu muža a ženy, ktorý sa tam odohráva," spresnil Rickman.


Film V kráľových záhradách je druhý režijný počin 69-ročného Brita. Prvým bola snímka Zimný hosť z roku 1997. "Réžia je pre mňa ideálnym spojením lásky k výtvarnému umeniu, ktoré som študoval, a herectva. Človek musí mať veľkú sebadôveru, aby sa dokázal postaviť pred hercov. Najväčšiu odvahu však vyžaduje to, keď na ich otázku musíte odpovedať 'Neviem'. Chvíľu trvá, kým sa to človek naučí," uviedol. Ako ďalej dodal, k réžii pristupuje vždy aj z pohľadu herca. "Snažím sa pracovať tak, ako by som chcel, aby pracoval režisér, keď som na pľace ja. Často sa pýtam hercov na ich názor. V podstate sa snažím vytvárať veľmi demokratické prostredie. Posledné slovo mám, pochopiteľne, vždy ja, ale to nasleduje až po spoločnej debate, v ktorej vystupujeme na rovnakej úrovni. Viete, herci sú cenným zdrojom. Ak ich budete iba komandovať, nedostanete z nich to najlepšie, čo v sebe majú," prezradil.


Herec, ktorý sa preslávil vďaka filmom Smrtonosná pasca (1988) či Robin Hood: Kráľ zbojníkov (1991), sa počas tlačovej konferencie vyjadril aj k stavu súčasnej kinematografie. "Svet filmu je skutočne zvláštny, a to najmä v súčasnosti, keď filmy bojujú o divákov. V poslednom čase je naozaj ťažké zhromaždiť v jednej miestnosti 300 ľudí, pretože sedia doma vo svojich obývačkách a sledujú televízor," uviedol Rickman a dodal, že filmový priemysel smeruje najmä k televíznej produkcii. "Veľmi veľa dobrých scenáristov, a to najmä v Spojených štátoch amerických, píše pre televíziu. Človek musí ísť s dobou a vidieť to i na hercoch, ktorí idú práve za týmito kvalitnými scenáristami. Osobne sa mi však nepáči, že prichádzame o ten úžasný spoločný zážitok, ktorý je možný iba v kine. Doma si film zastavíte a idete si po ďalšie pivo do chladničky. To však zásadne mení spôsob, akým ho vnímate," vysvetlil.


Alan Rickman začínal ako divadelný herec. Medzinárodne známym sa stal vďaka spomínaným filmom Smrtonosná pasca (1988) a Robin Hood: Kráľ zbojníkov (1991). Zahral si tiež v sérii snímok o čarodejníkovi Harrym Potterovi (2001 - 2011) a tituloch ako Rozum a cit (1995), Dogma (1999), Dohola? (2001), Láska nebeská (2003), Parfum: Príbeh vraha (2006), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007), Víno roku (2008), Gambit (2012) či Komorník (2013). Prepožičal tiež hlas Marvinovi v dobrodružnej sci-fi komédii Stopárov sprievodca po galaxii (2005) a modrej húsenici v Alici v krajine zázrakov (2010) režiséra Tima Burtona. V roku 1997 získal Zlatý glóbus za titulnú rolu v televíznom filme Rasputin (1996). Ako režisér debutoval komornou drámou Zimný hosť (1997) s Emmou Thompson v hlavnej úlohe.


Febiofest ponúkne v Prahe a v rámci svojich ozvien 159 filmov z 56 krajín. Celkovo podujatie privíta približne 50 hostí vrátane Alana Rickmana, Jean-Jacquesa Annauda či Isaacha de Bankolého, ktorý príde podporiť českú premiéru slovensko-maďarského westernu Mirage (2014). Na slávnostnom ukončení festivalu organizátori zasa predstavia film Druhý Báječný hotel Marigold (2015), v ktorom si zahrali Judi Dench či Richard Gere. Na jeho uvedení sa zúčastní režisér John Madden. Po minuloročnom úspechu organizátori zaradili do programu festivalu sekciu Svetlá severu. Záujemcovia a záujemkyne si na podujatí budú môcť zakúpiť aj pamätnú mincu s vyobrazením českého herca Karla Fialu, ktorú pri príležitosti jeho tohtoročných 90. narodenín vyrazí Česká mincovňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies