Ala Pacina si uctili na filmovom festivale v Benátkach

NETKY.SK • 5 September 2011, 18:50 • 2 min
Ala Pacina si uctili na filmovom festivale v Benátkach

Ala Pacina si uctili na filmovom festivale v Benátkach - Kultúra Hollywoodskeho veterána Ala Pacina si uctili v nedeľu na 68. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach špeciálnou cenou a prezentáciou jeho najnovšieho režisérskeho projektu Wil

slovakia

left justify in out

img

Hollywoodskeho veterána Ala Pacina si uctili v nedeľu na 68. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach špeciálnou cenou a prezentáciou jeho najnovšieho režisérskeho projektu Wilde Salome. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      Dokonca aj na slávnom festivale plnom hviezd, kde tento rok prešli po červenom koberci také celebrity ako George Clooney, Gwyneth Paltrowová a Madonna, pritiahol Al Pacino na benátsky ostrov Lido obrovské davy kričiacich fanúšikov a lovcov autogramov.
      Pacinovi odovzdali na galavečere ocenenie Jaeger-LeCouler Glory to the Filmmaker za jeho prínos pre kinematografiu.
      Wilde Salome je sčasti dokumentárny film o divadelnej inscenácii hry Salome od írskeho spisovateľa a básnika Oscara Wilda, v ktorej účinkovala vychádzajúca hviezda Jessica Chastainová - ale film je sčasti aj skúmaním autora a sčasti filmovou verziou samotnej hry Salome.
      Pacino (71), jeden z velikánov kinematografie s ôsmimi nomináciami na Oscara vrátane jednej pozlátenej sošky pre neho samotného, priznal, že je trochu zmätený, aký druh filmu vlastne vytvoril.
      "Myslím, že som sa pokúsil... vytvoriť príbeh," povedal Pacino novinárom v talianskych Benátkach po premietnutí snímky médiám. "Ale neviem, čo to je. Rád by som povedal, že dokument, lebo film to nie je, ale nie je to ani dokument. Takže som z toho trochu zmätený," uviedol filmár.
      Hrdina z filmov ako Krstný otec a Vôňa ženy dodal, že na rozdiel od amerického umelca Orsona Wellesa sa nevzdal divadla, keď objavil čaro filmu, ale pestoval oba druhy umenia.
      Pacino povedal, že Wilde, ktorého koncom 19. storočia prenasledovali za jeho homosexualitu, bol fascinujúcou témou.
      "Vieme, aký bol... veľmi liberálny mysliteľ. Navyše bol aj vizionárom z hľadiska toho, ako cítil s ľuďmi, a chcel, aby bola spoločnosť humánnejšia, a v tom čase sa pohyboval naozaj na nebezpečnej pôde," vysvetlil Pacino.
      "Jeho sexualitu využili proti nemu, aby ho zavreli do väzenia. Chceli ho umlčať," dodal Pacino.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies