Al-Málikí verí v dohodu o vláde, ponúka amnestiu islamistom

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 15:05 • 2 min
Al-Málikí verí v dohodu o vláde, ponúka amnestiu islamistom

BAGDAD - Iracký premiér Núrí al-Málikí vyjadril v stredu presvedčenie, že prekážky brániace vytvoreniu novej vlády sa podarí čo najskôr prekonať.

slovakia

left justify in out

Povedal to deň potom, čo sa novozvolení irackí poslanci nedokázali dohodnúť na najvyšších vládnych postoch vrátane svojho predsedu a premiéra. "Dúfam, že rozdiely na ďalšom zasadnutí v utorok prekonáme pomocou spolupráce a kompromisu," vyhlásil al-Málikí. Al-Málikí by chcel zostať aj naďalej na svojom poste, no sunnitskí a kurdskí politici požadujú jeho odchod. Obviňujú ho totiž z diskriminácie sunnitov a Kurdov, čo pripravilo vhodnú pôdu na postup sunnitských extrémistov, ktorí už obsadili veľké časti severu Iraku.

 

Al-Málikí zároveň ponúkol amnestiu tým, ktorí bojovali proti jeho vláde, no nemajú na rukách krv. "Ponúkam amnestiu všetkým kmeňom a osobám, ktoré sa podieľali na akciách proti štátu. Amnestia však nebude zahŕňať tých, ktorí zabíjali a prelievali krv," vyhlásil v živom televíznom vystúpení. Vyhlásenie islamského kalifátu v Iraku a Sýrii skupinou Islamský štát v Iraku a Sýrii považuje al-Málikí za hrozbu pre celý región. Varoval, že "pred týmito plánmi nebude uchránený nikto v Iraku ani susedných krajinách". Islamskí fundamentalisti vyhlásili v nedeľu vznik nového kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovali svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označujú za "kalifa všetkých moslimov". Ten vyzval v utorok na audionahrávke všetkých moslimov sveta na džihád. Na moslimov tiež apeloval, aby emigrovali do Islamského štátu, čo označil za ich "povinnosť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona