Al-Kájda získala v Jemene významné letisko, prístav a ropný terminál

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 09:57 • 2 min
Al-Kájda získala v Jemene významné letisko, prístav a ropný terminál

SANÁ - Jemenská odnož organizácie al-Kájda sa podľa tamojších vojenských predstaviteľov a obyvateľov zmocnila významného letiska, námorného prístavu a ropného terminálu na juhovýchodnom pobreží krajiny, kde sa v dôsledku šiitského povstania rozmáha chaos.

slovakia

left justify in out

Nemenovaní predstavitelia uviedli, že pri meste al-Mukallá vo štvrtok vypukli boje medzi príslušníkmi al-Kájdy a jedného z najväčších pechotných oddielov jemenskej armády, na čo jeho velitelia ušli.

 

Militanti sa najskôr zmocnili miestneho medzinárodného letiska a následne bez väčších ťažkostí prevzali kontrolu aj nad prístavom a ropným terminálom. Al-Mukallá je správnym centrom najrozsiahlejšej jemenskej provincie Hadramaut a niektoré časti mesta sunnitskí militanti z al-Kájdy obsadili už začiatkom apríla, keď oslobodili trestancov z miestnej väznice.

 

Jemen v posledných mesiacoch čelí povstaniu šiitských povstalcov známych ako Húsíovci, ktorých ťaženie donútilo k úteku medzinárodne uznávaného Abd Rabbua Mansúra Hádího. Húsíovcom a ich spojencom sa už podarilo prebojovať až k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s Hádího vedením. Saudská Arábia v druhej polovici marca začala uskutočňovať nálety proti povstalcom a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona