Al-Kájda využíva chaos v Jemene na posilnenie svojho vplyvu

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 16:06 • 2 min
Al-Kájda využíva chaos v Jemene na posilnenie svojho vplyvu

TOKIO - Chaotická situácia v Jemene značne posilňuje vplyv tamojšej Al-Kájdy na Arabskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Počas návštevy Japonska to v stredu konštatoval americký minister obrany Ash Carter, podľa ktorého Spojené štáty musia premyslieť stratégiu, ako zabrániť tejto posilnenej odnoži al-Kájdy uskutočniť útoky na Západe. USA pred vypuknutím konfliktu uskutočňovali v Jemene nálety bezpilotných lietadiel proti pozíciám al-Kájdy, v súčasnosti však tieto protiteroristické operácie zastavili. "To neznamená, že nebudeme podnikať kroky na našu ochranu, musíme to však robiť iným spôsobom," povedal Carter bez toho, aby svoje vyhlásenie bližšie špecifikoval. Konflikt medzi jemenskou vládou a šiitskými povstalcami využíva Al-Kájda na Arabskom polostrove na rozširovanie svojho územia, pričom táto skupina je známa svojimi ambíciami útočiť proti západným cieľom vrátane amerických.

 

Spojené štáty urýchlili dodávky zbraní pre koalíciu na čele so Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene bojuje proti šiitským povstalcom. Washington tiež zintenzívnil výmenu spravodajských informácií s touto alianciou arabských krajín. Šiitskí povstalci známi ako Húsíovci už obsadili hlavné mesto Saná a postúpili ďalej na juh k prístavu Aden. Vláda na čele s prezidentom Abdom Rabbuom Mansúrom Hádím ušla do Saudskej Arábie. Proti al-Kájde v súčasnosti nebojuje v Jemene nikto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona