Al-Kájda sa hlási k zavraždeniu francúzskych novinárov v Mali

NETKY.SK • 7 November 2013, 15:11 • 2 min
Al-Kájda sa hlási k zavraždeniu francúzskych novinárov v Mali

PARÍŽ - Francúzska vláda vo štvrtok označila za "hodnoverné" tvrdenia, podľa ktorých príslušníci severoafrickej odnože al-Kájdy cez víkend v Mali zavraždili dvojicu francúzskych novinárov.

slovakia

left justify in out

Skupina s k činu prihlásila prostredníctvom stredajšieho vyhlásenia, ktoré zverejnila jedna z tlačových agentúr v Mauritánii. Podľa vyjadrenia francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa informácie preverujú, francúzski predstavitelia však už predtým vyhlásili, že za vraždou 57-ročnej Ghislaine Dupontovej a 55-ročného Clauda Verlona stoja "teroristické skupiny". Dvojicu v sobotu zajali a následne zastrelili v meste Kidal na severovýchode Mali po tom, ako sa stretli s hovorcom tamojších tuarégskych separatistov. Organizácia Al-Kájda v islamskom Magrebe vo svojom vyhlásení uviedla, že likvidácia novinárov bola pomstou Francúzom za ich "novú križiacku výpravu" v niekdajšej kolónii, čo je narážkou na zásah proti povstaniu islamistov na severovýchode Mali. Telá Dupontovej a Verlona našla niekoľko hodín po únose francúzska vojenská hliadka približne 12 kilometrov východne od Kidalu.

Západoafrická republika Mali sa stále spamätáva z prevratu na prelome marca a apríla 2012, ktorý otvoril cestu ovládnutiu severovýchodu krajiny separatistami. Vojenský puč bol dôsledkom povstania Tuarégov, situáciu však využili moslimskí radikáli, ktorí na severovýchode vyhlásili vlastný štát. Francúzsko v januári poslalo do svojej bývalej kolónie vojakov, aby zastavili postup islamistov na Bamako.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona