Al-Káida sa opäť prihlásila k útoku na Charlie Hebdo: Požehnanú bitku v Paríži sme spáchali my

NETKY.SK • 14 Január 2015, 12:58 • 2 min
Al-Káida sa opäť prihlásila k útoku na Charlie Hebdo: Požehnanú bitku v Paríži sme spáchali my

DUBAJ - K zodpovednosti za útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý sa odohral pred týždňom v Paríži, sa dnes prihlásila Organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) so sídlom v Jemene. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa priznanie objavilo v podobe videozáznamu na portáli YouTube.

slovakia

left justify in out

Jemenská odnož al-Káidy v ňom útok, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch, zdôvodnila ako pomstu za urážku proroka Mohameda. Predstaviteľ AQAP Násir bin Alí al-Ansí na videu vyhlasuje, že "požehnanú bitku v Paríži sme spáchali my, Organizácia al-Káidy na Arabskom polostrove, (...) ako pomstu za Božieho posla".
      

AQAP už počas uplynulého víkendu hrozila ďalšími útokmi na Francúzsko - v prípade, že táto európska krajina neprestane "bojovať proti islamu a jeho symbolom". Jeden z popredných duchovných AQAP, Harís Nazarí, vtedy pochválil útočníkov zabitých vo Francúzsku a povedal o nich, že to boli "vojaci, ktorí sa nebáli smrti". 
      

"Niektorí synovia Francúzska boli neúctiví k Alahovým prorokom, a tak skupina spomedzi veriacich vojakov Alaha na nich napochodovala a naučila ich úcte a tomu, kde sú hranice slobody a vyjadrovania," povedal Nazarí vo zvukovej nahrávke zverejnenej na internetovej stránke AQAP. Týždenník Charlie Hebdo bol známy svojimi kontroverznými článkami a karikatúrami, ktoré si však "neuťahovali" len z islamu, ale aj z ostatných náboženstiev, politikov či umelcov, či spoločenských nešvárov. Pri minulotýždňovom islamistickom útoku, ktorý bol podľa páchateľov pomstou za urážku islamu, prišlo v redakcii Charlie Hebdo o život 12 ľudí. 

 


      

Vyšetrovaním sa ukázalo, že jeden z páchateľov útoku - Said Kouachi - navštívil v roku 2011 Jemen, kde absolvoval výcvik s militantmi AQAP, ktorá je jednou z najaktívnejších a najobávanejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida. V čase, keď Said odišiel do Jemenu, bol jedným z popredných lídrov AQAP Anwar Awlakí - duchovný, narodený v Spojených štátoch. Minulý týždeň, už po spáchaní útoku v redakcii Charlie Hebdo, Kouachi pre televíziu BFM uviedol, že počas pobytu v Jemene bol s Awlakím v kontakte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona