Al-Káida sa môže pokúsiť zaútočiť v Európe

NETKY.SK • 25 September 2014, 09:30 • 2 min
Al-Káida sa môže pokúsiť zaútočiť v Európe

BRUSEL - Teroristická organizácia al-Káida by sa mohla pokúsiť vykonať útoky v Európe, Spojených štátoch alebo v Izraeli kvôli obavám, že by ju mohli zatieniť bojovníci skupiny Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Napísala to v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na protiteroristického koordinátora Európskej únie Gillesa de Kerchova. Ten upozornil, že zameranie svetovej pozornosti na postup IS v Iraku a Sýrii by mohlo vyvolať súťaživosť medzi IS a al-Káidou, ktorá túto svoju bývalú odnož označila za priveľmi brutálnu.
      

"Je možné, že al-Káida bude chcieť vykonať útoky, aby ukázala, že ako organizácia je stále dôležitá," povedal De Kerchove výboru Európskeho parlamentu. Podľa jeho slov sa niektorí militanti presunuli z Afganistanu a Pakistanu do Sýrie, kde vytvorili časť Skupiny Chorasán napojenej na al-Káidu. Dodal, že zrejme plánujú nábor Európanov, ktorí odišli bojovať do Sýrie. Chcú ich presvedčiť, aby využili svoje pasy a vrátili sa vykonať útoky v Európe, Izraeli a USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies