Al-Káida hrozí Francúzsku ďalšími útokmi: Polícia stále pátra po podozrivej žene

NETKY.SK • 10 Január 2015, 12:23 • 2 min
Al-Káida hrozí Francúzsku ďalšími útokmi: Polícia stále pátra po podozrivej žene

PARÍŽ - Francúzska polícia stále pátra po podozrivej žene spriaznenej s ozbrojencami, ktorí spáchali v Paríži teroristické útoky, zatiaľ čo jemenská odnož al-Káidy pohrozila, že vo Francúzsku podnikne ďalšie útoky. Píše o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dvoch bratov, podozrivých z útoku na francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo, a tretieho muža obvineného zo zabitia policajtky, zastrelili príslušníci polície po tom, čo sa v piatok zmocnili v Paríži i neďaleko Paríža rukojemníkov.
      

Predpokladá sa, že 26-ročná žena, identifikovaná ako Hayat Boumeddienová, je spoločníčkou Amedyho Coulibalyho, ktorý zajal rukojemníkov v obchode s kóšer potravinami vo východnej časti francúzskej metropoly.
      

Podľa polície Coulibaly predtým, než zahynul pri prestrelke, stihol zastreliť štyroch rukojemníkov. Denník Le Monde píše, že v súvislosti s uvedenými udalosťami, ktoré tento týždeň otriasli Parížom, je momentálne vo vyšetrovacej väzbe päť ďalších osôb, ktorých totožnosť nebola zatiaľ zverejnená.
      

Ďalšími útokmi na Francúzsko - v prípade, že táto európska krajina neprestane "bojovať proti islamu a jeho symbolom" - medzitým pohrozila Organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) so sídlom v Jemene. Jeden z jej popredných duchovných, Harís Nazarí, pochválil útočníkov zabitých vo Francúzsku a povedal o nich, že to boli "vojaci, ktorí sa nebáli smrti". 
      

"Niektorí synovia Francúzska boli neúctiví k Alahovým prorokom, a tak skupina spomedzi veriacich vojakov Alaha na nich napochodovala a naučila ich úcte a tomu, kde sú hranice slobody a vyjadrovania," povedal duchovný vo zvukovej nahrávke na internetovej stránke organizácie AQAP. Parížsky týždenník Charlie Hebdo bol známy svojimi karikatúrami proroka Mohameda, terčom jeho humoru boli však aj iné náboženstvá a inštitúcie.
      

"Vy Francúzi, aby ste mohli žiť bezpečne, musíte prestať s agresiou voči muslimom. Ak však chcete vojnu, tak potom - pri Alahovi - nebudete sa tešiť z bezpečia," povedal duchovný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies