Al-Káida hľadá spôsoby boja proti bezpilotným lietadlám

NETKY.SK • 4 September 2013, 12:07 • 2 min
Al-Káida hľadá spôsoby boja proti bezpilotným lietadlám

WASHINGTON - Teroristická sieť al-Káida hľadá možnosti, ako zastaviť útoky amerických bezpilotných lietadiel. Lídri organizácie dali skupinám inžinierov za úlohu, aby využili ich známe technické slabiny, informovali dnes noviny Washington Post.

slovakia

left justify in out

Správa sa odvoláva na prísne tajné dokumenty, ktoré denníku poskytol bývalý spolupracovník amerických spravodajských služieb Edward Snowden. Teroristi podľa správy dúfajú, že technologický prelom by mohol zastaviť útoky bezpilotnými lietadlami, ktoré al-Káide spôsobili v posledných rokoch veľké straty. Odhaduje sa, že za uplynulé desaťročie pri americkom programe bezpilotných lietadiel zabili približne 3000 ľudí. 

Členovia al-Káidy museli v jeho dôsledku výrazne obmedziť pohyb v krajinách ako Pakistan, Jemen, Afganistan či Somálsko. Tieto útoky si však vyžiadali aj početné obete medzi civilistami, čo tam vyvoláva silný odpor voči politike USA.

Jedným zo slabých miest bezpilotných lietadiel sú podľa expertov satelitné spojenia a diaľkové ovládanie, ktorým piloti stroje riadia zo vzdialenosti tisícov kilometrov. Al-Káida sa preto snaží vyvinúť rušičky. Ďalšími projektmi sú vývoj pozorovacích balónov a malých, diaľkovo ovládaných lietajúcich sledovacích prístrojov.

Tajná správa amerického spravodajstva však zdôrazňuje, že al-Káida naráža na značné ťažkosti pri hľadaní účinných metód v tejto oblasti. Nie sú nijaké známky, že by sa jej dosiaľ prevádzku bezpilotných lietadiel podarilo narušiť. Mnohí členovia teroristickej organizácie sú podľa správy technici alebo majú vedecké vzdelanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies