Al-Káida chce nechať vykrvácať americkú ekonomiku prostredníctvom malých útokov

NETKY.SK • 13 September 2013, 11:42 • 2 min
Al-Káida chce nechať vykrvácať americkú ekonomiku prostredníctvom malých útokov

DUBAJ - Líder al-Káidy Ajman Zawahrí vyzval islamistov na útoky menšieho rozsahu v Spojených štátoch, ktorých cieľom má byť "vykrvácanie" americkej ekonomiky. Výzva odznela v zvukovej nahrávke, zverejnenej deň po výročí útokov z 11. septembra 2001, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Mali by sme nechať Ameriku ekonomicky vykrvácať tým, že podnietime obrovské výdavky na jej bezpečnosť. Slabou stránkou Ameriky je totiž jej ekonomika, ktorá sa už začína otriasať v dôsledku vojenských a bezpečnostných výdavkov," vyhlásil Zawahrí v nahrávke, zachytenej protiteroristickou monitorovacou službou SITE. 

Podľa Zawahrího sa tento cieľ dá dosiahnuť neustálym udržiavaním napätia a obáv v americkej spoločnosti pomocou rôznorodých občasných útokov na území USA, ktoré môže vykonať aj "jeden alebo niekoľko bratov". Za takýto úder menšieho rozsahu označil aprílový útok na bostonský maratón, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a 264 zranených. 

Moslimovia by podľa Zawahrího mali popritom trpezlivo čakať na príležitosť k ďalšiemu "veľkému útoku" na Spojené štáty, aj keby to malo trvať roky.  

Západní experti na boj proti terorizmu opakovane varujú pred hrozbou radikalizácie militantov z radov "vlkov samotárov", ktorí ani nemusia mať priame spojenie s al-Káidou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies