Al-Asadova vláda a opozícia opäť rokujú v Moskve

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 11:16 • 2 min
Al-Asadova vláda a opozícia opäť rokujú v Moskve

MOSKVA - Zástupcovia sýrskej vlády a opozície v pondelok začínajú druhé kolo rokovaní v Moskve, ktoré by malo byť zamerané na humanitárne záležitosti, dosiahnutie širšej dohody o riešení konfliktu je však podobne ako počas januárového prvého kola nepravdepodobné.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je pokračujúci bojkot zo strany exilovej Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl uznávanej Západom za legitímneho zástupcu Sýrčanov, hoci na dianie v samotnej krajine zatiaľ nemá väčší vplyv. Zoskupenie so sídlom v Istanbule totiž trvá na požiadavke, aby rokovania smerovali k odstúpeniu Západom zatracovaného prezidenta Baššára al-Asada, ktorého Rusko naopak podporuje. Moskva pred novým kolom nezverejnila, kto z opozície sa na ňom zúčastní, predpokladá sa však podobná zostava ako v januári, keď pozvanie prijali vyše 30 zástupcovia rozličných skupín. Väčšinou pritom išlo o sily, ktoré al-Asad toleruje alebo uznávajú potrebu dialógu v záujme zastavenia postupu Islamského štátu (IŠ). Militantno-extrémistická skupina v priebehu roka 2014 obsadila veľkú časť Sýrie a najnovšie sa snaží prevziať kontrolu nad palestínskym utečeneckým táborom na južnom okraji Damasku.


Rusko vyhlasuje, že boj proti terorizmu v Sýrii by mal byť v súčasnosti najvyššou prioritou, a vyzýva tamojšiu opozíciu, aby v tomto smere spolupracovala s al-Asadom. Druhé kolo rokovaní v Moskve má trvať do štvrtka. Exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv informovala, že sýrske orgány koncom marca prepustili 650 väzňov z najmenej troch väzníc v Damasku vrátane politických väzňov a protivládnych bojovníkov. Al-Asad už dávnejšie vyhlásil, že jedine Sýrčania môžu rozhodnúť o svojej budúcnosti, čo bolo reakciou na vyjadrenie ochoty vyjednávať zo strany ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.


Niekoľkoročný konflikt v Sýrii si už vyžiadal vyše 220-tisíc mŕtvych a milióny ľudí donútil opustiť svoje domovy. Predošlé mierové rokovania vo Švajčiarsku nepriniesli žiadny pokrok a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa počas novembrovej návštevy sýrskeho náprotivka vyjadril, že neočakáva ich zopakovanie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona