Al-Asad zvažuje opätovnú kandidatúru za prezidenta

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 09:24 • 2 min
Al-Asad zvažuje opätovnú kandidatúru za prezidenta

BEJRÚT - Sýrsky prezident Baššár al-Asad nevylučuje, že v roku 2014 bude opätovne kandidovať v prezidentských voľbách, ak si to budú Sýrčania želať.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v rozhovore pre libanonskú televíznu stanicu al-Manár, ktorý odvysielali vo štvrtok. Podľa vlastných slov sa bude o tejto otázke rozhodovať až "v danej chvíli", a to na základe názoru samotných Sýrčanov.

"Ak budem mať pocit, že moja kandidatúra je potrebná, o čom sa rozhodne po konzultácii s ľudom, a ak budem mať pocit, že si moju kandidatúru želajú, nebudem sa brániť," povedal Západom zatracovaný líder pre televíziu spriaznenú s libanonskou militantnou skupinou Hizballáh. "Ale ak budem mať pocit, že si to Sýrčania neželajú... kandidovať nebudem," tvrdí al-Asad, ktorý sa v rozhovore venoval aj viacerým ďalším témam vrátane mierovej konferencie navrhovanej Ruskom a Spojenými štátmi. Akákoľvek dohoda medzi vládnym režimom a opozíciou, ktorá vzíde z rokovaní v Ženeve, bude podľa neho podliehať referendu. "Hovoria, že chcú prechodnú vládu, kde prezident nemá žiadnu úlohu," reaguje al-Asad na výzvy opozície a Západu, aby odstúpil. Úloha sýrskeho prezidenta je však podľa neho "zakotvená v ústave a prezident sa svojich právomocí nemôže vzdať". Požadovaný krok by si preto vyžadoval referendum o zmenách v ústave, upozorňuje al-Asad. "Ak sa chcú zhovárať o týchto záležitostiach, budú prednesené počas konferencie, a keď, ak vôbec, dospejeme k dohode, necháme o nej hlasovať v referende, aby sme zistili, ako zareagujú Sýrčania. Ale ak požadujú nejaké ústavné zmeny v predstihu, prezident či vláda to nemôžu urobiť," odkázal al-Asad. 

Na mierových rokovaniach v Ženeve sa Rusko a Spojené štáty dohodli začiatkom mája, keď prvýkrát navštívil Moskvu nový americký minister zahraničných vecí John Kerry. Konferencia má priviesť k rokovaciemu stolu zástupcov oboch strán konfliktu v Sýrii, ktorí doteraz odmietali akýkoľvek dialóg. Opozícia však v stredu vyhlásila, že na konferencii sa zúčastní len vtedy, ak bude stanovený termín odchodu al-Asada z funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies