Al-Asad v Rusku nemieni vyjednávať s bábkami

NETKY.SK • 26 Január 2015, 19:05 • 2 min
Al-Asad v Rusku nemieni vyjednávať s bábkami

DAMASK - Predstavitelia Sýrie a Ruska bagatelizovali význam štvordňového stretnutia venovaného konfliktu v blízkovýchodnej krajine, ktoré sa v pondelok začína v Moskve a podľa organizátorov by malo umožniť "osobný kontakt" medzi znepriatelenými stranami.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pre americký časopis Foreign Affairs jeho vláda nemá záujem vyjednávať s opozíciou podporovanou Západom, ktorú označuje za "bábky", zatiaľ čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na pondelňajšej tlačovej konferencii upozornil že Moskva zatiaľ nebude miestom ozajstných rokovaní. Nádej na dosiahnutie prelomových výsledkov znižuje aj to, že medzi účastníkmi chýba exilová Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl uznávaná Západom za legitímneho zástupcu tamojšieho ľudu, hoci na dianie v samotnej krajine zatiaľ nemá väčší vplyv.

 

"Toto nie sú rokovania, toto je stretnutie," vyjadril sa Lavrov. Zástupcovia opozície sa podľa neho majú v prvej časti dohodnúť na "spoločnom prístupe k rokovaniam s vládou", na čo sa k nim po dvoch dňoch pripoja "zástupcovia sýrskej republiky - opäť len preto, aby nadviazali osobný kontakt". "Moskovské stretnutie nikdy nemalo iné ciele," dodal. Al-Asad, ktorý naďalej odmieta výzvy protivníkov na odstúpenie, takisto povedal, že iniciatíva Ruska nie je "rokovaniami o riešení, ale iba prípravou na konferenciu". V rozhovore zverejnenom v pondelok sa o Západom podporovanej opozícii vyjadril, že v skutočnosti ju neuznávajú ani protivládne ozbrojené skupiny, zatiaľ čo "plodný dialóg" je potrebné viesť práve s nimi. "Nemôžu byť opozíciou, ak sú bábkou... platenou zvonka," citoval al-Asada časopis Foreign Affairs. Väčšinu povstaleckých skupín zasa podľa neho tvoria militantní džihádisti, s ktorými je nemožné vyjednávať. 

 

Niekoľkoročný konflikt v Sýrii si už vyžiadal vyše 200-tisíc mŕtvych a milióny ľudí donútil opustiť svoje domovy. Medzinárodné úsilie o nájdenie riešenia je dnes ešte naliehavejšie po tom, ako veľkú časť krajiny ovládla extrémistická skupina Islamský štát. Predošlé mierové rokovania vo Švajčiarsku nepriniesli žiadny pokrok a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa počas novembrovej návštevy sýrskeho náprotivka vyjadril, že neočakáva ich zopakovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona