Al-Asad opäť prehovorí, témou bude aj Hizballáh

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 12:35 • 2 min
Al-Asad opäť prehovorí, témou bude aj Hizballáh

BEJRÚT - Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa vo štvrtok po dlhšom čase objaví na verejnosti, keď poskytne rozhovor pre televíznu stanicu al-Manar patriacu libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh.

slovakia

left justify in out

Interview vo štvrtok simultánne odvysielajú aj na sýrskom oficiálnom TV kanáli. Témou by mal byť práve Hizballáh a jeho úloha v prebiehajúcom konflikte v Sýrii.

Šiitské hnutie čiastočne financované Iránom sa v posledných týždňoch čoraz intenzívnejšie zapája do občianskej vojny v Sýrii medzi jednotkami lojálnymi al-Asadovi a miestnymi povstalcami. Do centrálneho sýrskeho mesta Kasír pred týždňom poslalo takmer 1700 svojich ozbrojencov, ktorí majú al-Asadovi pomáhať v boji. Hizballáh však podľa vlastných slov chce len ochrániť 13 sýrskych dedín na hranici s Libanonom, kde žijú prevažne šiiti. 

Líder Hizballáhu Hassan Nasralláh tento týždeň vyhlásil, že jeho muži pomôžu dosiahnuť víťazstvo v bitke o Kasír. Šéf sýrskych povstalcov Salím Idrís na to reagoval 24-hodinovým ultimátom, dokedy sa má Hizballáh stiahnuť z oblasti. Ak tak neurobí, povstalci sú podľa vlastných slov pripravení "dolapiť ich".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona