Al-Asad: Obvinenia z chemického útoku v Sýrii sú nezmysel

NETKY.SK • 26 August 2013, 10:01 • 2 min
Al-Asad: Obvinenia z chemického útoku v Sýrii sú nezmysel

MOSKVA - Sýrsky prezident Baššár al-Asad označuje obvinenia Západu z použitia chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu za "urážku zdravého rozumu" a varuje Spojené štáty pred prípadnou intervenciou v krajine.

slovakia

left justify in out

V obsiahlom rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil ruský denník Izvestija, týmto spôsobom reaguje na rozruch vyvolaný udalosťami z 21. augusta, keď podľa sýrskych protivládnych aktivistov pri Damasku zahynuli stovky ľudí pri chemickom útoku. Al-Asad poukazuje na postup Washingtonu, ktorý podľa neho útok pripísal vládnemu režimu ešte pred tým, ako sa začal zaujímať o dôkazy. Západu zároveň odkazuje, že Sýria nebude nikdy jeho "bábkou".

"Vyjadrenia politikov na Západe a v iných krajinách (o chemickom útoku) sú urážkou zdravého rozumu... Je to nezmysel," cituje al-Asada prokremeľský denník. Na frontovej línii, kde sa údajne odohral, by totiž armáda podľa neho vystavila nebezpečenstvu aj životy vlastných vojakov. "Odporuje to základnej logike... Takéto obvinenia sú čisto politické a ich dôvodom je množstvo víťazstiev vládnych síl nad teroristami," dodal v narážke na úspechy v boji proti povstalcom. Na množiace sa vyhlásenia požadujúce vojenský zásah v Sýrii al-Asad odpovedá výzvou, aby sa Západ prestal vmiešavať do záležitosti ostatných krajín a namiesto toho "načúval názorom ich obyvateľov". "Ak niekto sníva o tom, že urobí zo Sýrie bábku Západu, tak sa mu to nesplní. Sme nezávislý štát, budeme bojovať proti terorizmu a budeme budovať vzťahy, s kým budeme chcieť pre dobro sýrskeho ľudu." 

Predstavitelia USA v nedeľu vyhlásili, že o použití chemických zbraní vládnymi silami v Sýrii majú len "veľmi malé pochybnosti". Vyšetrovanie inšpektormi OSN, ktorí majú na miesto doraziť v pondelok, pritom bagatelizovali ako príliš neskoré. Prezident Barack Obama by mal po sobotňajšej krízovej porade prijať príslušné "rozhodnutie", ktorému predchádza intenzívna komunikácia ministra zahraničných vecí Johna Kerryho so zahraničnými partnermi. Ešte jasnejšie ako Američania sa v nedeľu vyjadril francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý hovorí o "masakre" a "drvivej zodpovednosti režimu". Jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov medzitým varoval Kerryho pred "extrémne nebezpečnými dôsledkami pre celý Blízky východ a severnú Afriku", ak by sa USA rozhodli vojensky zakročiť proti Damasku. Samotný al-Asad v pondelňajšom rozhovore odkazuje, že USA v takom prípade čaká "práve také zlyhanie ako vo všetkých predošlých vojnách od Vietnamu až po dnešok".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona