Al-Arabíja: Tajné dokumenty odhalili blízke vzťahy medzi Iránom a al-Káidou

NETKY.SK • 22 September 2015, 10:22 • 2 min
Al-Arabíja: Tajné dokumenty odhalili blízke vzťahy medzi Iránom a al-Káidou

DUBAJ - Tajné dokumenty bývalého vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina odhalili "blízky vzťah", ktorý predstavitelia tejto sunnitskej teroristickej siete udržiavali so šiitským Iránom. Oznámila to dnes panarabská televízia al-Arabíja.

slovakia

left justify in out

Nové skutočnosti vyplynuli z dokumentov, zhabaných americkými silami po zásahu v pakistanskom Abbottabade, pri ktorom v roku 2011 zahynul bin Ládin. Obe strany začali podľa nich udržiavať úzke kontakty v 90. rokoch.

Členovia al-Káidy sa mohli bez problémov pohybovať na území Iránu a v roku 2006 sa dokonca uvažovalo o otvorení pobočky organizácie v Teheráne. Tieto plány sa však napokon nerealizovali kvôli vysokým finančným nákladom, odhalil arabský denník Ašark al-Awsat vychádzajúci v Londýne.

 

Samotný bin Ládin ale napriek udržiavaniu vzťahov s Teheránom zaujímal k tejto šiitskej regionálnej mocnosti obozretný postoj. Svojich stúpencov z radov sunnitských extrémistov preto varoval, že Irán môže byť napokon medzi tými, ktorí sa ich pokúsia zapredať, uvádza sa v dokumentoch.

 

Americký expert na boj proti terorizmu Paul Krishnak potvrdil, že Teherán bol dôležitým článkom v systéme financovania pobočiek al-Káidy v Pakistane a Afganistane. Podľa neho to dokazuje skutočnosť, že ministerstvo financií USA zmrazilo vklady šiestim predstaviteľom al-Káidy nachádzajúcim sa na území Iránu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona