Aký vplyv majú klimatické zmeny na slovenskú pitnú vodu?

NETKY.SK • 17 Február 2020, 9:59 • 2 min
Aký vplyv majú klimatické zmeny na slovenskú pitnú vodu?

Štúdia piatich vedcov zistila, že klimatické zmeny ovplyvnia až polovicu zdrojov podzemnej vody. Podľa nich sú najviac ohrozené pásma s vysokou vlhkosťou, suché regióny sa môžu stať environmentálnou časovou bombou. Ovplyvnia zmeny počasia aj naše podzemné vody?

slovakia

left justify in out

Podľa vedcov sa klimatické zmeny prejavia na Slovensku, ktoré evidujú ako zmiešanú krajinu, rôznou rýchlosťou. V slovenskej časti Karpatského oblúku sa zmení kvalita podzemnej vody po viac ako tisíc rokoch, no nížiny budú reálne ohrozené do menej ako desiatich rokov. Extrémne výkyvy počasia a nedostatok zrážok ohrozujú zdroje pitnej vody, keďže tá sa kvôli suchu nemá ako dopĺňať.

 

Extrémne výkyvy počasia

O niekoľko štúdií o vplyvoch klimatických zmien sa opieral aj vládny dokument, ktorý sa zaoberá adaptáciou na klimatickú zmenu. Ten predpovedá, že "k horizontu rokov 2075 až 2100 budú na Slovensku celkové úhrny zrážok asi o 10 percent nižšie ako doteraz, využiteľné vodné zdroje poklesnú o 30 – 50 percent." V dokumente sa tiež spomína, že "dokumentovaný priemerný pokles výdatností prameňov (zdrojov podzemných vôd) za obdobie 1981-2015 je v intervale okolo mínus osem percent."

 

Vplyv klimatických zmien na Európske vodné zdroje

V závislosti od regiónu bude mať zmena klímy značne odlišné účinky na európsku vodu. Vyššie teploty vo všeobecnosti zosilnia globálny hydrologický cyklus. Každoročné merania zrážok v Európe naznačujú, že severná Európa sa za posledné storočie "zvlhčila" o 10 až 40%, zatiaľ čo južná Európa je až o 20% suchšia ako kedysi. Za posledné storočie sa v niektorých regiónoch, ako napríklad vo východnej Európe, ročný prietok riek zvýšil, zatiaľ čo v iných, napríklad v južnej Európe, poklesol.

 

img

Žabí majer

 

Čo všetko ohrozuje kvalitu vody na Slovensku?

Okrem klimatických zmien ovplyvňuje množstvo a kvalitu pitnej vody aj priemysel a iné ľudské faktory. Vodu vo veľkej miere znečisťuje chémia, ktorá sa dostáva nie len do riek a jazier, ale aj do podzemných vôd. Aktuálne sú veľkou hrozbou bratislavské skládky odpadu, konkrétne Žabí majerskládka vo Vrakuni. Z nich podľa aktivistov presakujú do podzemných vôd rôzne druhy mutagénnych a karcinogénnych chemikálií, ktoré majú priamy vplyv napríklad na zvýšenie počtu ochorení, konkrétne na rakovinu. Toto stanovisko potvrdili aj rozbory vody vykonané na žiadosť OZ Za našu vodu.

 

Boj proti znečisteniu

Na znečistenie vôd, ale aj vplyv klimatických zmien na jej množstvo upozorňujú aktivisti. Nezaostáva ani Európska únia, ktorá sa zaviazala bojovať pre našu klímu a prijala takzvanú "Adaptáciu na zmenu klímy". "Krajiny, ktoré podpísali Rámcový dohovor Organizácie Spojených národov o zmene klímy (UNFCCC), sa dohodli obmedziť zvýšenie celosvetovej priemernej ročnej teploty na menej ako 2 °C v porovnaní s predindustriálnym obdobím s cieľom predchádzať najzávažnejším vplyvom zmeny klímy. Na dosiahnutie tohto cieľa musia emisie skleníkových plynov čo najskôr dosiahnuť svoj vrchol a potom prudko klesať," píše sa v adaptácií.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Za našu vodu (@zanasuvodu),

 

Čo všetko je nutné pri vode zohľadniť?

Voda je síce číra tekutina, no nachádza sa v nej mnoho látok, ktoré voľným okom nevidieť. Často ich nemôžeme ani cítiť, no to neznamená, že sa v nej nenachádzajú. Viac o tom, čo všetko pri vode zohľadňovať a akú vodu piť nájdete v článku "Voda z iného uhla pohľadu" a "Čo je živá voda a prečo ju piť?"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona