Aký trest hrozí vinníkom za zostrelenie letu MH17?

NETKY.SK • 21 December 2021, 07:25 • 2 min
Aký trest hrozí vinníkom za zostrelenie letu MH17?

AMSTERDAM - Ľudia, ktorí v roku 2014 zostrelili civilné lietadlo malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou, pravdepodobne chceli zasiahnuť ukrajinské vojenské lietadlo. V pondelok to vyhlásila holandská prokuratúra. Na palube vtedy zomrelo 298 osôb.

slovakia

left justify in out

V súvislosti so zostrelením lietadla spoločnosti Malaysia Airlines sú obvinení traja Rusi a jeden Ukrajinec. Ani jeden z nich sa však na súdnom procese nezúčastnil. Jedného z obžalovaných Rusov, Olega Pulatova, na súde zastupovali právnici. Ostatní dvaja Rusi — Igor Girkin a Sergej Dubinskij — však nikdy so súdom nespolupracovali a súdia ich v neprítomnosti. 

 

 

Prokuratúra vo svojej záverečnej reči uviedla, že lietadlo zostrelili raketou ruskej výroby. Podľa prokurátora Thijsa Bergera nemali pasažieri lietadla žiadnu šancu na prežitie. Na palube sa nachádzali občania 10 štátov, ale väčšina z nich boli Holanďania, preto sa proces koná v Holandsku.

 

Prečítajte si tiež: Príbuzní obetí zostreleného letu MH17 budú vypovedať pred súdom

 

Prokuratúra na súde odprezentovala aj rôzne dôkazy ako fotografie, videá, zachytené telefonické rozhovory či výpovede svedkov. Podľa obžaloby tieto materiály dokazujú, že obvinení muži sú vinní. Obžaloba má ukončiť dokazovanie v stredu. Verdikt súdu však očakáva až počas budúceho roka. V prípade uznania viny im hrozí doživotie, píše Reuters.

 

img

 

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines letelo z Amsterdamu do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur, keď ho v júli 2014 zostrelili nad východnou Ukrajinou, ktorú mali pod kontrolou proruskí separatisti. V oblasti v tom čase bojovali separatisti a ukrajinská vláda. 

 

Podľa výsledkov oficiálneho vyšetrovania z roku 2016 lietadlo zostrelili z ukrajinskej pôdy ruskou raketou typu Buk ovládanou proruskými bojovníkmi. Rusko tento záver spochybnilo a tvrdí, že za tragický koniec letu MH17 sú zodpovedné ukrajinské bojové sily.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Tajfún Rai zabil na Filipínach vyše 200 ľudí

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies