Aký postoj zastáva WHO ohľadom šírenia koronavírusu?

NETKY.SK • 9 Marec 2020, 21:13 • 2 min
Aký postoj zastáva WHO ohľadom šírenia koronavírusu?

ŽENEVA - Hrozba vypuknutia pandémie v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 na celom svete je "veľmi reálna". Na dnešnom mediálnom brífingu v Ženeve to vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus s tým, že vírus je stále pod kontrolou.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenia šéfa WHO

"Hrozba pandémie je veľmi skutočná," povedal Ghebreyesus novinárom. Zdôraznil, že by išlo o prvú pandémiu v dejinách, ktorá sa dá kontrolovať. "Nie sme vydaní vírusu na milosť," povedal.

 

img

 

Situácia v Číne

WHO zároveň informovala o tom, že viac ako 70 % zo všetkých infikovaných ľudí v Číne sa už z ochorenia COVID-19 vyliečilo. Čína podľa slov Ghebreyesusa epidémiu v krajine "dostáva pod kontrolu". Z viac než 80 000 prípadov ochorenia sa v Číne "uzdravilo viac ako 70 % ľudí, ktorí boli prepustení (z nemocníc)", uviedol.

 

img

 

Ochranné pomôcky

WHO pripravuje zaslať ochranné pomôcky na zabránenie šíreniu koronavírusu aj do ďalších 28 krajín. "Poslali sme zásoby osobných ochranných pomôcok do 57 krajín. Pripravujeme ich zaslať aj do ďalších 28. Zaslali sme laboratórne pomôcky do 120 krajín," citovala šéfa WHO spravodajská stanica CNN.

 

"V tomto okamihu je len malý počet krajín, ktoré javia príznaky trvalého prenosu v rámci komunít," spresnil Ghebreyesus.

 

img

 

Prioritou sú zdravotníci

Epidemiologička Maria Van Kerkhoveová, ktorá sa v rámci WHO špecializuje na infekčné choroby, uviedla, že prioritou v súvislosti s vírusom je ochrana zdravotníkov a snaha zabrániť jeho prenosu v nemocniciach.

Počet prípadov nákazy koronavírusom počas uplynulého víkendu presiahol 100.000 a vírus sa rozšíril do 100 krajín sveta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies