Akustika bývania: Ako si dopriať ešte viac ticha

NETKY.SK • 25 August 2018, 11:00 • 2 min
Akustika bývania: Ako si dopriať ešte viac ticha

Hluk a nadmerné vibrácie nás obklopujú všade naokolo, no výrazným spôsobom sa to prejavuje v priestoroch, ktoré sú na seba úzko naviazané a navzájom prepojené a uzatvorené. Panelové byty sú toho skvelým dôkazom. Ale aj v týchto priestoroch môžete konečne žiť pokojnejšie ako doteraz. Stačí si prečítať niekoľko zaujímavých informácií o tom, ako si poradiť s akustikou.

slovakia

left justify in out

Čo je to interiérová akustika

Na pochopenie každého jedného problému potrebujete poznať jeho podstatu a všetky dôležité detaily. Tu je to v prvom rade o akustike.

 

Bytová akustika je zložitá kvôli psychickej pohode a estetike, ktoré by mali spolu v jednom priestore vytvárať dokonalú harmóniu. Veľkým problémom sú tu ale použité materiály, ktoré jednotlivé zvuky od seba odrážajú alebo ich naopak pohlcujú.

 

Povrchy, ktoré vyzerajú ako "plechy", sú zvyčajne tvrdé a budú zvuk odrážať. Povrchy, ktoré sú mäkké zasa ozvenu absorbujú. Ako si teda správne vybrať, keď chcete mať doma krásnu kuchyňu z trevertínu, ktorý sa používa aj na moderné exteriérové dlažby?

 

Zmeňte niekoľko dôležitých detailov

- Ticho lieči a pokiaľ ho máte vo svojom byte málo, alebo je naopak každý jeden váš krok až neznesiteľne hlučný, niekde sa stala chyba. Skúste to zmeniť pomocou nasledujúcich rád:

- použite materiál absorbujúci zvuk – napríklad kročajovú izoláciu;
- kúpte si dvere blokujúce zvuky;
- nechajte si navrhnúť profesionálny zvukový systém;
- opravte podlahy;
- použite správnu vonkajšiu izoláciu balkóna a kvalitné okná;
- izolujte aj niektoré potrubia a inštalácie.

 

To všetko vám môže veľmi dobre pomôcť, ale samotným základom je samozrejme pochopenie dynamiky zvuku

 

Ako to funguje?

Všetky veci, ktoré používame svojím spôsobom vydávajú zvuk. Ide o vlny, ktoré sa pohybujú  vzduchom. V momente ako sa dostanú do blízkosti citlivej ušnej membrány – bubienka – vnímame tieto procesy ako určitý zvuk.

 

Hluk je ale väčšinou nechcený a príliš silný zvuk a v domácnosti ho väčšina ľudí považuje za narušenie pohodlia. Bohužiaľ, bežné steny a stropy dnešných panelových bytov sú pri blokovaní nadmerného hluku účinné len okrajovo, pretože sú viac menej postavené na princípe bubna, ktorý je naplnený zvukom.

 

Vyriešiť to všetko môže jedine použitie správnych materiálov, ktoré sú vám cenovo dostupné, takže ak si ich vyberiete určite budete mať po starostiach. Kročajová a akustická pena je toho skvelým dôkazom.

 

img

Zdroj: Shutterstock



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies