Akú úlohu plnia ekonómovia?

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 10:50 • 2 min
Akú úlohu plnia ekonómovia?

PARÍŽ - Majú prednášky v kníhkupectvách, objavujú sa v televíznych reláciách, ovplyvňujú politikov. Akú úlohu vlastne plnia ekonómovia? Je ich veda o proroctvách? Odpovede sa pokúsil nájsť časopis Paris Worldwide.

slovakia

left justify in out

V najnovšom vydaní píše, že ekonómovia sú v móde, sú vyhľadávaní podobne ako intelektuáli v minulých rokoch. V jednu chvíľu sú oslavovaní, potom zatracovaní. Neexistuje jednotný model, ako opísať ekonómov, a to aj napriek tomu, že vytváranie modelov je jedným z ich najobľúbenejších koníčkov.

 

Časopis pripomenul, že Medzinárodný menový fond v septembri 2014 zaradil sedem Francúzov medzi 25 najbystrejších mladých ekonómov. Rozšírená rodina ekonómov vo Francúzsku má približne 3000 členov vrátane akademikov, výskumníkov, učiteľov či laureátov Nobelovej ceny. Sú medzi nimi aj medzinárodné hviezdy ako Thomas Piketty, autor diela Kapitál v 21. storočí.

 

Avšak v roku 2007 zvyčajne glorifikovaný obraz ekonómov stratil lesk. Po hypotekárnej kríze, kolapse banky Lehman Brothers a bankrotoch v Spojených štátoch sa kríza rýchlo rozšírila do zvyšku sveta. Ako je možné, že profesia, ktorej kľúčovou úlohou je skúmať ukazovatele a pozorovať ekonomickú situáciu, nezaregistrovala príchod krízy, pýta sa Paris Worldwide. Pripomenul, že ekonómovia boli obvinení zo zodpovednosti za tento kolaps, teda z nedostatku prezieravosti.

 

Britská kráľovná Alžbeta II. sa v novembri 2008 na pôde slávnej Londýnskej školy ekonómie dokonca pýtala: "Prečo nikto nevidel prichádzať finančnú krízu?"

 

Desať ekonómov z Británie a Commonwealthu reagovalo vyhlásením, že ekonómia sa stala "úzkym odborom aplikovanej matematiky s malým kontaktom s reálnym svetom".

 

Našlo sa však aj zopár výnimiek, ktoré vyjadrovali obavy - indický ekonóm Raghuram Rajan, ktorý prednášal na univerzite v Chicagu a momentálne je guvernérom indickej centrálnej banky, a Francúz Michel Aglietta, známy svojím dielom o fungovaní finančných trhov.

 

Riaditeľ Parížskej školy ekonómie Francois Bourguignon sa zasa posťažoval: "Ľudia sa pýtajú, prečo všetkých ekonómov neposlali do väzenia za to, že nepredvídali krízu. Ekonómov obvinili, že ju spôsobili. V skutočnosti táto otázka nie je ani tak o predvídaní, ako o predídení kríze tohto typu. Oceánografovia tiež nepredpovedajú cunami."

 

Rok 2010 bol však odlišný. "Zemetrasenie" v eurozóne koniec koncov nikoho neprekvapilo. Pre mnohých ekonómov boli otrasy predvídateľné, pretože systém je nekvalitný - menová únia vybudovaná bez rozpočtovej únie. Tri štvrtiny ekonómov sa podľa časopisu zhodujú, že v tomto regióne sveta má kríza "stále svetlú budúcnosť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona