Aktuálne Ukrajina: Pripravuje sa embargo na dovoz ruskej ropy. Google Mapy (ne)zverejnili snímky ruských zariadení

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 10:27 • 2 min
Aktuálne Ukrajina: Pripravuje sa embargo na dovoz ruskej ropy. Google Mapy (ne)zverejnili snímky ruských zariadení

BRATISLAVA – Netky pripravili prehľad najaktuálnejších správ o situácii na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Príprava embarga na dovoz ruskej ropy

 

Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire chce presadiť, aby Európa zastavila dovoz ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona okrem už zavedeného zastavenia importu uhlia vždy požadovala aj embargo na ropu, uviedol Le Maire v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Hlavným zdrojom devíz pre ruského prezidenta Vladimira Putina je totiž už niekoľko rokov ropa, a nie plyn.

 

img


Bez zdržanlivého postoja niektorých krajín by embargo na ruskú ropu už dávno platilo, uviedol Le Maire bez toho, aby menoval, ktoré krajiny myslel.

 

„Ešte musíme presvedčiť našich európskych partnerov.“ Európska únia (EÚ) sa už dohodla na zastavení dovozu ruského uhlia a uvalila na Rusko pre jeho vojnu proti Ukrajine rozsiahle sankcie. Opakovane sa diskutuje aj o zastavení importu ruskej ropy a plynu. Nemecko, ale aj ďalšie krajiny EÚ sa obávajú, že by to spôsobilo rozsiahle ekonomické škody.

 

Google Mapy popierajú, že by odhalili obrázky ruskej vojenskej infraštruktúry

 

 

Google poprel správy o tom, že by zviditeľnil ruské vojenské objekty vo svojej službe Google Mapy. Na sociálnych sieťach sa šírili zavádzajúce informácie, že Google Mapy odhalili satelitné snímky ruskej vojenskej infraštruktúry. Ukrajinské ozbrojené sily na Twitteri tvrdili, že „každý teraz môže vidieť rôzne ruské odpaľovacie zariadenia“ po tom, čo ich údajne Google „sprístupnil“.

 

 

„Neurobili sme žiadne zmeny v rozmazaní našich satelitných snímok v Rusku,“ povedal hovorca Google pre Euronews. Satelitné snímky vojenských zariadení po celom svete sú v Google Mapách občas rozmazané alebo zobrazené v nižšej kvalite, aby sa ochránil ich stav utajenia.

 

Nezávislí kontrolóri faktov však tvrdia, že mali prístup k snímkam ruských ponoriek a vojenských základní na Googli dávno pred vojnou na Ukrajine. Kremeľ obvinil YouTube vlastnený spoločnosťou Google zo šírenia „nepravdivých informácií“ o armáde krajiny podľa kontroverzného zákona o „falošných správach“ a pohrozil technologickému gigantovi pokutou.

 

Slovensko posiela na Ukrajinu špeciálny tím 

 

Podľa informácií Markízy sú v ňom policajti aj lekári. Za hranicami budú pomáhať dokumentovať možné vojnové zločiny. Policajné prezídium preto posiela na Ukrajinu štyroch kriminalistických technikov„Ich činnosť je na samotnom mieste veľmi významná. Na základe takto získaných dôkazov niektoré kauzy doslova stoja,“ uviedol Branko Kiss, 1.viceprezident PPZ.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj opäť vyzval na navýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona