Aktuálne informácie v spojitosti s koronavírusom

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 14:13 • 2 min
Aktuálne informácie v spojitosti s koronavírusom

Koronavírus sa nadalej šíri vo svete. Aká je aktuálna situácia v postihnutých krajinách a aké opatrenia schválila slovenská vláda?

slovakia

left justify in out

Španielsko zaznamenalo viac úmrtí ako Čína

Španielsko je po Taliansku druhou krajinou na svete s najvyšším počtom úmrtí v dôsledku nového koronavírusu. V stredu tam zaznamenali 738 úmrtí, čo je najvyšší denný počet, čím sa celkovo čísla vyšplhali na 3 434. Španielsko tak už prekonalo Čínu, kde evidujú 3 285 úmrtí. V Taliansku si nový koronavírus vyžiadal už 6 820 mŕtvych.

Španielske ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že v porovnaní s predošlým dňom zaznamenali aj 20-percentný nárast prípadov nákazy. Koronavírus v krajine potvrdili už u 47 610 osôb, viac ako 5 000 ľudí sa podľa rezortu uzdravilo.

 

img


Nakazený je aj princ Charles 

Hovorca oficiálneho sídla informoval, že 71-ročný princ z Walesu má mierne príznaky, no inak je naďalej v dobrom zdravotnom stave. Vzhľadom na množstvo verejných stretnutí, ktoré absolvoval v uplynulých týždňoch, však nebolo možné zistiť, od koho sa mohol nakaziť. Charles a jeho manželka Camilla sú teraz podľa Clarence House v karanténe na škótskom zámku Balmoral. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Clarence House (@clarencehouse),

 

Situácia na Slovensku

V utorok 25. marca pribudlo na Slovensku 12 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Aktuálne je tak spolu 216 potvrdených prípadov tohto ochorenia. Vzoriek s negatívnym výsledkom bolo v utorok 304, celkovo tak na Slovensku máme 4 200 zistených negatívnych prípadov. Viac nájdete v článku "Pribudlo nám 12 prípadov ochorenia COVID-19"

 

Vláda rokuje o ďalších opatreniach
Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii uviedol, že jeden pacient z nových potvrdených prípadov bol zachytený cez karanténu v Gabčíkove. Informoval tiež, že letka ministerstva vnútra v noci zabezpečila z Turecka dovoz 100-tisíc respirátorov FFP3 pre zdravotníkov v prvej línii. "Začína sa distribúcia po celom Slovensku," konštatoval premiér. Zároveň informoval, že sa vytvára plán, ako zabezpečiť adekvátnu náhradu ochranných pomôcok pre ďalšie povolania v prvej línii, aby sa zdravotníckymi pomôckami nemrhalo. "Postupne dokážeme zabezpečiť všetky zdravotnícke pomôcky, ktoré ľudia v prvej línii potrebujú pre výkon služby, ktorú pre nás poskytujú," konštatoval. Záznam z dnešnej tlačovej konferencie Igora Matoviča nájdete v článku "REPORTÁŽ: Kabinet Igora Matoviča bude ďalej rokovať o riešení mimoriadnej situácie"

 

 

Kabinet schválil návrh na zavedenie pandemického ošetrovného

Vláda v stredu schválila návrh na predĺženie vyplácania ošetrovného, tzv. OČR, na celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku a zavedenie nároku na nemocenské vyplácané Sociálnou poisťovňou od prvého dňa vo výške 55 % vymeriavacieho základu pri karanténnych opatreniach. Návrh novely zákona o sociálnom poistení by mal parlament v najbližších dňoch prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Ošetrovné Sociálna poisťovňa rodičom poskytne za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, teda nie iba za 10 kalendárnych dní. Na tzv. pandemické ošetrovné by sa tak malo vynaložiť 319,2 milióna eur.

 

img

Ak má dieťa do 11 rokov, podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka na čerpanie pandemického ošetrovného nebude potrebné potvrdenie od lekára. Potvrdenie od lekára bude treba vtedy, ak má dieťa do 16 rokov a má dlhodobé zdravotné problémy. Pri čerpaní ošetrovného sa budú môcť rodičia vystriedať. "Ak sa nevystriedajú, nebudú musieť opakovane žiadať o dávku," povedal na tlačovej besede.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies