Aktuálna situácia vo svete v spojitosti s koronavírusom

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 10:30 • 2 min
Aktuálna situácia vo svete v spojitosti s koronavírusom

Ako sa vyvíja pandémia v dotknutých krajinách? Najhoršie je na tom USA, v Dánsku otvárajú niektoré školy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemecko

Nemecko zaznamenalo v utorok najvyšší denný prírastok úmrtí na ochorenie COVID-19 alebo komplikácie s ním spojené. Za uplynulých 24 hodín zomrelo 285 ľudí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Celkovo si koronavírus vyžiadal v Nemecku už 3254 obetí.

 

Počet nových prípadov nákazy však, naopak, podľa RKI výrazne klesá. Potvrdených prípadov infekcie pribudlo za toto obdobie 2486 (celkovo ich je 127.583), čo predstavuje doteraz jeden z najnižších denných prírastkov.

Z COVID-19 sa vyliečilo už 72.600 pacientov.

 

Pred stredajšími rokovaniami kancelárky Angely Merkelovej s predsedami vlád jednotlivých spolkových krajín, ktorí majú rozhodnúť o nových opatreniach v boji proti šíreniu koronavírusu, sa durínsky premiér Bodo Ramelow vyslovil za veľmi opatrné uvoľňovanie obmedzení v oblasti verejného života. Pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk uviedol, že prioritou nie je to, kde sa zruší aké obmedzenie. Oveľa dôležitejšie sú podľa neho opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby prišla druhá vlna nákazy.

 

img

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (vpravo) počas návštevy univerzitnej nemocnice vo Wiesbadene

 

Maďarsko

Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku za uplynulých 24 hodín ďalších 12 pacientov. Najmladší z nich mal 64 a najstarší 89 rokov, napísal v stredu informačný server krízového štábu. Počet obetí dosiahol už 134, z nich 13-ti boli obyvateľmi budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste, kde je infikovaných 212 seniorov.

 

Z ochorenia sa zotavilo 192 pacientov. Laboratóriá do stredy otestovali 37.326 vzoriek. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v 1579 prípadoch. V povinnej domácej karanténe je 13.360 osôb.

Po utorňajšom obnovení výroby v automobilke Audi v Győri avizovali pokračovať vo výrobe po nútenej prestávke v reakcii na epidemiologickú situáciu aj automobilky Mercedes v Kecskeméte a Suzuki v Ostrihome. Tam sa výrobné linky čiastočne rozbehnú koncom apríla. 

 

img

Vojaci v ochranných odevoch prichádzajú dezinfikovať domov dôchodcov v Budapešti

 

Rusko

Približne 30% nositeľov nového koronavírusu nevykazuje žiadne príznaky. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na šéfku Ruskej Federálnej služby pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok Annu Popovovú. "Čím viac skúmame zdravú populáciu, tým viac nájdeme ľudí, ktorí nemajú symptómy. Takmer 30 percent infikovaných sú ľudia bez príznakov," uviedla Popovová.

 

Dánsko

Dánsko od stredy znovu otvára niektoré školy a predškolské zariadenia, ktoré boli z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom mesiac zatvorené. Návrat do škôl sa týka približne 10.000 detí v jasliach, škôlkach a na prvom stupni základných škôl.

Školy musia spĺňať špeciálne požiadavky vrátane zabezpečenia dostatočného priestoru medzi jednotlivými žiakmi. Niektoré školy potrebujú na prípravu viac času a mali by sa otvoriť najneskôr budúci pondelok.

 

Toto rozhodnutie má zmierniť zaťaženie rodičov, ktorí sa doma starajú o svoje deti a okrem toho vykonávajú svoju prácu.

Mnohí rodičia sú však znepokojení možnými následkami návratu detí do škôl v období, keď je vírus v Dánsku stále prítomný a vo väčšine krajín sveta zostávajú školy zatvorené.

 

Dánska premiérka Mette Frederiksenová v utorok oznámila, že vláda navrhuje rýchlejšie tempo uvoľňovania opatrení, ktoré zaviedla v boji proti koronavírusu. Frederiksenová rýchlejšie uvoľňovanie opatrení odôvodnila pokračujúcim poklesom počtu novohospitalizovaných pacientov s koronavírusom. Dánsko od 14. marca uzavrelo pre cudzincov svoje hranice. Znovuotvorenie škôl je prvým krokom krajiny smerom k uvoľneniu opatrení, ktoré boli zavedené na zastavenie šírenia nákazy. Reštaurácie, kaviarne, krčmy, divadlá a ďalšie zariadenia zostávajú zatvorené do 10. mája. Dánsko v utorok 14. apríla hlásilo 6496 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 299 úmrtí.

 

img

 

Čína

Pevninská Čína hlásila v stredu 46 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o pokles v porovnaní s 89 prípadmi potvrdenými deň predtým. S výnimkou desiatich ide o prípady nákazy importované zo zahraničia, uviedla čínska Národná zdravotnícka komisia. Chorobe COVID-19 podľahol 14. apríla v Číne jeden človek. Za tento deň v krajine pribudlo 57 nových asymptomatických prípadov. Deň predtým ich hlásili 54.

 

V izolácii je monitorovaných takmer 1100 podozrivých prípadov osôb, ktoré boli na koronavírus pozitívne testované, avšak nemajú žiadne príznaky ochorenia. Čína tak eviduje celkovo už 82.295 infikovaných, z ktorých 3342 podľahlo ochoreniu vyvolanému novým koronavírusom.

 

img

Obyvateľ v ochrannom odeve a rúšku jazdí na bicykli v čínskom meste Wuhan

 

USA

 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 2228 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom Univerzita Johna Hopkinsa. Počet ľudí, ktorí zomreli v USA na ochorenie COVID-19 v priebehu jedného dňa, sa tak prudko zvýšil v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma dňami. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa so sídlom v americkom Baltimore ochoreniu podľahlo v Spojených štátoch už najmenej 25.757 ľudí, čo je najviac zo všetkých štátov na svete.

 

Spojeným štátom patrí aktuálne aj prvenstvo v počte nakazených, ktorých je v krajine už vyše 608.000.

Mesto New York oznámilo, že do celkového počtu obetí pripočítalo ďalších 3778 ľudí. Ide o osoby, ktoré pravdepodobne zomreli na ochorenie COVID-19, ale na koronavírus SARS-CoV-2 neboli pozitívne testované. Celkový počet mŕtvych po pripočítaní tohto nového počtu tak stúpol na vyše 10.000.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona