AKTUALIZOVANÉ: Žilinka bude naďalej bojovať proti extrémizmu, neustúpi ani o centimeter dozadu

NETKY.SK • 10 Február 2021, 12:02 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Žilinka bude naďalej bojovať proti extrémizmu, neustúpi ani o centimeter dozadu

Slovenský generálny prokurátor nemá v pláne ustupovať v boji proti extrémizmu.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

 

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v prípade, že by sa schválená zmena ukázala ako neúčinná v rámci boja proti extrémizmu, je Žilinka pripravený prehodnotiť ju. Zároveň sa generálneho prokurátora pýtala, či spisy týkajúce sa prípadov extrémizmu, budú prideľované v rámci nového odboru prokurátorom, ktorí na to majú špecializáciu. „Dostala som odpoveď, že by to tak malo byť prirodzene,“ uviedla po rokovaní vlády. Dodala, že keď diskutovala o tejto téme s prokurátormi, väčšina z nich navrhovanú zmenu podporila.


Pôvodný text

 

Chvíľu pretrvávali obavy, že v boji proti extrémizmu by mohlo nastať oslabenie. No zdá sa, že akékoľvek obavy boli zbytočné. „Doposiaľ sa tejto agende venovalo päť prokurátorov, odteraz to bude 11,“ zdôraznil Žilinka s tým, že v boji proti extrémizmu neustúpi „ani o centimeter dozadu“. Generálny prokurátor dodal, že na tému zmien už hovoril aj so zvoleným špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. „Preberali sme aj túto problematiku a vyjadril plný súhlas, že - áno, je to aj jeho predstava,“ dodal Žilinka.

Pred dnešným zasadnutím vlády niektorí koaliční poslanci kritizovali zámer zrušiť samostatné oddelenie extrémistickej kriminality. „Sme presvedčení, že odhaľovanie a postihovanie extrémistickej kriminality je dôležitou úlohou ÚŠP, a preto by v nej malo ostať samostatné oddelenie extrémistickej kriminality,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil poslanec Ondrej Dostál. Poslanci sa podľa neho domnievajú, že dosiahnutie vyrovnanejšej zaťaženosti medzi prokurátormi možno dosiahnuť organizačnými opatreniami a prerozdelením agendy bez toho, aby sa zrušilo samostatné oddelenie extrémistickej kriminality. Jeho zrušením hrozí podľa nich oslabenie boja proti extrémizmu. Preto vyzvali vládu, aby návrh generálneho prokurátora v predloženej forme neodsúhlasila.

 

img

 

„Schválenie asistentov prokurátora je významný krok, pretože od ich zavedenia do právneho poriadku 1.10.2011 dodnes nepôsobí na prokuratúre Slovenskej republiky ani jediný asistent. V rámci organizačnej štruktúry dôjde k zrušeniu dvoch oddelení na odbore ekonomickej kriminality a na odbore všeobecnej kriminality budú dve oddelenia - oddelenie korupcie a oddelenie organizovaného zločinu, terorizmu a extrémistickej kriminality. Schválené zmeny prispejú k efektívnejšiemu využitiu potenciálu prokurátorov, vyváženejšiemu rozdeleniu trestných vecí medzi prokuratormi, efektívnejsiemu riadeniu a účinnejšie boju proti najzávažnejším formám trestnej činnosti," uviedol Žilinka na sociálnej sieti.


Medzi ďalšie zmeny, ktoré vláda odsúhlasila, je aj navýšenie počtu prokurátorov z 35 na 38 a tiež zavedenie postu asistentov prokurátorov, ktorí budú na úrade pôsobiť ako štátni zamestnanci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies