AKTUALIZOVANÉ: Všetko čo potrebujete vedieť, ak plánujete stráviť dovolenku v Chorvátsku

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 12:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Všetko čo potrebujete vedieť, ak plánujete stráviť dovolenku v Chorvátsku

BRATISLAVA – Ak ste sa rozhodli stráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Jadrane, pozrite si zo zopár užitočných rád, ktoré vám pomôžu stráviť vaše vysnívané dni voľna bez zbytočných problémov.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 1. júla 20:06

 

Chorvátsko patrí dlhé roky medzi najobľúbenejšienajvyhľadávanejšie destinácie Slovákov. Dôvodov prečo preferujeme dovolenku na Jadrane, je hneď viacero. V prvom rade je to dobrá dostupnosť autom, minimálna jazyková bariérarelatívna cenová dostupnosť.

 

V čase pandémie je výbornou správou aj to, že Chorvátsko je zaradené na zoznam menej rizikových krajín, čo značne uľahčuje aj samotný návrat na Slovensko.

 

Čo sa Chorvátom musí skutočne uznať, sú aj avizované informácie o postupnom zaočkovaní ľudí pracujúcich v cestovnom ruchu, čím sa vláda snaží minimalizovať riziko komunitného šírenia koronavírusu v turistických destináciách.

 

Aké podmienky platia pre vstup do Chorvátska?

Chorvátsko od piatka (18. júna) zaradilo Slovensko na zoznam zelených krajín. Aj napriek tomu, že sa dovolenkári nemuseli na hraniciach preukazovať žiadnymi potvrdeniami, situácia sa po dvoch týždňoch opäť zmenila

 

Pri vstupe do Chorvátska vás polícia na hraniciach skontroluje. Slováci môžu bezproblémovo vstúpiť do krajiny, ak sa preukážu platným Digitálnym COVID preukazom EÚ.

 

Turisti, ktorí ním nedisponujú, sa budú musieť preukázať buď negatívnym RT-PCR testom, nie starším ako 72 hodín, alebo negatívnym výsledkom antigénového testu, nie starším ako 48 hodín.

 

Hraničná polícia bude tiež akceptovať doklad o očkovaní alebo lekárske potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 a zároveň podania prvej dávky vakcíny do šiestich mesiacov od začiatku ochorenia.

 

Stále platí, že pred vstupom do krajiny je vhodné vyplniť online formulár EnterCroatia, vďaka ktorému ušetríte čas strávený na chorvátskych hraniciach. Osoby, ktoré tak urobia ešte pred príchodom do krajiny, budú rýchlejšie odbavené v pruhu s týmto označením

 

Pre slovenských dovolenkárov platí, že ak nepredložia ani jeden z požadovaných potvrdení, sú povinní nastúpiť do 10-dňovej karantény. Tú je možné ukončiť zaslaním negatívneho výsledku testu absolvovaného už v Chorvátsku na na e-mailovú adresu, ktorú obdržia na štátnej hranici pri vstupe do krajiny.

 

Súvisiaci článok: Od dnes bude cestovanie do a zo zahraničia opäť o niečo jednoduchšie! V niektorých prípadoch sa však karanténe nevyhnete

 

Cez Maďarsko či Rakúsko?

Dĺžka cesty do Chorvátska je v oboch prípadoch približne rovnaká. Všetko však závisí od aktuálnej dopravnej situácie na cestách. Vo všeobecnosti platí, že ak sa rozhodnete ísť cez Maďarsko, čaká vás o niečo príjemnejšia cesta.

 

Dôvodom sú prázdnejšie cesty, keďže cez Rakúsko smerujú dovolenkári aj do Talianska. Pred odchodom sa vám určite vyplatí skontrolovať si doprvné obmedzenia na vašej trase. Vyhnete sa tak neočakávaným udalostiam na ceste, ktoré vás budú stáť aj desiatky minút navyše. V tomto vám zaručene pomôžu online navigácie.

 

Trasa cez Maďarsko

Ak k Jadranskému pobrežiu vyrážate z okolia Bratislavy, najlepšou alternatívou je ísť  po diaľnici E65 smer Szombathely, Körmend a Zalaegerszég. Pred Nagykanyzsa by ste sa mali držať v smere Letenye HR – Goričan a tu prekročiť chorvátske hranice.

 

Okrem iného sa vyhnete spoplatnenej slovinskej diaľnici. V tomto roku zaplatíte za 10-dňovú diaľničnú známku 15,90 eur. Mesačná vás vyjde na 18,90 eur.

 

Aby ste mohli pri vstupe nerušene pokračovať v ceste, môžete si ju zakúpiť aj cez internet. Ak vyrážate zo stredného Slovenska, využite diaľnicu E71 smer Székesfehérvár, Varaždin a Zahreb. Podobnú trasu môžete využiť aj v prípade ak cestujete z okolia Košíc či Popradu. 

 

Trasa cez Rakúsko

Ak ste sa rozhodli pre trasu cez Rakúsko a vyrážate z okolia hlavného mesta, držte sa na diaľnici E59 v smere Viedeň, Graz a Maribor.

 

Keď budete prechádzať cez rakúsku metropolu, snažte sa vyhnúť ranným a poobedným špičkám. V tomto prípade je viac-menej isté, že po ceste narazíte na viacero dopravných obmedzení a úsekov so zníženou rýchlosťou. Rakúšania sú známi kvalitnými diaľnicami, ktoré si však vyžadujú aj neustále opravy. 

 

Ak smerujete na juh Chorvátska, držte sa v smere na Záhrebďalej na Karlovač. Ak plánujete stráviť dovolenku v severnej časti krajiny, držte sa v smere Celje

 

V Rakúsku je cena 10-dňovej diaľničnej známky 9,50 eur, čo je síce o viac ako 6 eur menej v prípade využitia maďarskej diaľnice. Treba však počítať s tým, že za slovinské diaľnice, ktorej sa už nemáte ako vyhnúť, zaplatíte nemalú sumu.

 

Ak sa chystáte stráviť pri jadranskom mori sedem nocí, musíte si kúpiť mesačnú diaľničnú známku za 30 eur. Tá týždenná, ktorú ponúkajú za polovičnú cenu vám stačiť nebude. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Prichádza zdražovanie benzínov na slovenských pumpách?

 

Mýto v Chorvátsku

Poplatky za využívanie chorvátskych diaľnic sú individuálne. Výšku mýta vám vyrubia v závislosti od množstva najazdených kilometrov.

 

Veľmi výhodnou alternatívou, ktorá vám dokáže ušetriť nemalé peniaze je predplatenie si elektronického mýta ENC. Takýmto spôsobom dokážete ušetriť viac ako 20 percent na poplatkoch

 

Ak sa môžete rozhodnúť a prispôsobiť si váš pobyt, preferujte pracovné dni okrem piatka a soboty. Stále platí, že najviac výmenných pobytov sa uskutočňuje práve v tieto dni. Na cestách tak bude oveľa menej áut a teda aj menšie riziko dopravných nehôd

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies