AKTUALIZOVANÉ Prezidentka vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora, ten klamstvá či lobing odmietol

NETKY.SK • 10 December 2020, 12:47 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Prezidentka vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora, ten klamstvá či lobing odmietol

BRATISLAVA - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) však prezidentku vyzval, aby odložila vymenovanie Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 10. december 13:50

Hlava štátu Zuzana Čaputová dnes vymenovala Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora. Žilinku ako kandidáta potvrdila 3. decembra Národná rada SR, následne predložili prezidentke po prvej verejnej voľbe šéfa prokuratúry v histórii. Hlasovala za neho väčšina koalície, ale aj poslanci opozície, zo 147 hlasov dostal 132.

 

Žilinka pracoval na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde viedol odbor ekonomickej kriminality. K jeho úspechom však patria aj kauzy ako Drukos či Transpetrol. Ide o kandidáta, ktorého navrhla strana Borisa Kollára Sme rodina. 

 

Ešte v priebehu dňa informoval na sociálnej sieti Facebook podpredseda parlamentu Juraj Šeliga o tom, aby prezidentka vymenovanie odložila. Dôvodom mali byť vyjadrenia poslanca Ondreja Dostála (klub SaS) o tom, že Maroš Žilinka klamal, keď hovoril, že za neho jeho priateľ Michal Gučík neloboval.

 

S vymenovaním treba počkať

Vymenovanie malo byť podľa Šeligu odložené dovtedy, kým sa všetky nejasnosti nevysvetlia. "Vyzývam pani prezidentku Čaputovú, aby odložila menovanie pána Žilinku, až do momentu, kým sa všetky tieto nejasnosti nevysvetlia. Bolo by ideálne, ak by aspoň pani prezidentka poznala pravdivé odpovede na otázky, ktoré sú legitímne," napísal v príspevku Šeliga.

 

 

"V dobe, keď je očakávanie verejnosti tak vysoké nemôžeme hazardovať s dôverou ľudí v prepojenie prokuratúry a politiky. Rovnako judikatúra Ústavného súdu hovorí, že prezident má právo a povinnosť pri menovaní zohľadňovať aj morálne vlastnosti kandidátov. Preto je dôležité vedieť pravdu," uzavrel Šeliga. 

 

Žilinka lobing odmietol

Na tieto informácie už stihol reagovať aj samotný novovymenovaný generálny prokurátor. Na tlačovom brífingu poprel informácie, ktoré naznačujú, že Michal Gučík za neho loboval u poslancov NR SR. "Ak dostanem otázku na hírungu, či som vtedy alebo dnes za seba loboval, tak odpoviem nie," zareagoval Žilinka na otázku, či došlo k pretláčaniu jeho osoby vo voľbe u jednotlivých polivých politických strán.

 

Zároveň priznal, že sa s Richardom Sulíkom stretol, avšak s cieľom sa iba pozdraviť, odprezentovať svoju víziu ďalšieho rozvoja prokuratúry a oznámiť mu, že bude kandidovať do funkcie generálneho prokurátora. "Nič viac a nič menej. Stretnutie trvalo maximálne 5 minút," zdôraznil Žilinka s tým, aké absolvovali aj ostatní kandidáti. 

 

"Nech sa boja tí, ktorí nemajú čisté svedomie. Nech sa boja tí, ktorí porušovali zákon a tí, ktorí majú čisté svedomie sa leva (pozn. red. Maroša Žilinku) nemusia báť," odkázal Žilinka. 

 

Prečítajte si tiež: NRSR oznámila meno svojho kandidáta na generálneho prokurátora SR, stal sa ním Maroš Žilinka

 

Klamal Žilinka pred ústavoprávnym výborom?
Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii potvrdil, že sa s Michalom Gučíkom pozná a že mu aj v tejto súvislosti volal.

 

„Zavolal mi niekedy v lete, či by som sa mohol stretnúť s pánom Žilinkom a ja som mu odpovedal, že volá zbytočne, lebo keby mi zavolal pán Žilinka, tak ho príjmem rovnako,“ uviedol Sulík.

 

 

Poslanec Dostál vo štvrtok (10. decembra) napísal, že Žilinka nehovoril pravdu Ústavnoprávnemu výboru NR SR ani o tom, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) o ňom v predchádzajúcom volebnom období uvažoval ako o možnom nástupcovi za Dušana Kováčika.

 

img

Minister hospodárstva Richard Sulík zároveň v dnešnej relácii Braňo Závodský naživo rádia Expres na Šeligovu výzvu reagoval, že na vypočutiach kandidátov pred ústavnoprávnym výborom NR SR osobne nebol a preto sa k tomu nevie vyjadriť.

 

Zopakoval, že v tomto prípade sa jedná „len o dohodnutie stretnutia, ktoré by bolo tak či tak, lebo sa stretol s viacerými kandidátmi na generálneho prokurátora”.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona