AKTUALIZOVANÉ Premiér zverejnil konečné výsledky skríningu. Ďalšiemu kolu celoplošného testovania sa asi nevyhneme

NETKY.SK • 27 Január 2021, 17:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Premiér zverejnil konečné výsledky skríningu. Ďalšiemu kolu celoplošného testovania sa asi nevyhneme

BRATISLAVA – Skríningového testovania sa zúčastnilo takmer 3 milióny ľudí. Pozitivita v rámci celého Slovenska tak dosiahla 1,24%. Od 8. februára by Slovensko malo prejsť na covid automat, to znamená, že na cestu do práce budú občania potrebovať negatívny výsledok ag alebo PCR testu, takže je nutné najneskôr 6.-7. februára pretestovať opäť celé Slovensko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 27. januára 19:25

Ako uviedol predseda vlády SR Igor Matovič po dnešnom rokovaní krízového štábu, skríningového testovania s názvom „Zachráňme spolu životy“ sa zúčastnilo 2 949 017 ľudí. Z nich malo pozitívny výsledok antigénového testu 36 547 osôb.

 

img

 

V Bratislave sa nebude opakovane testovať

Miera pozitivity na Slovensku je 1,24 percenta. Ako uviedol premiér, situácia sa oproti novembru, kedy sa uskutočnilo prvé kolo celoplošného testovania zhoršila. V tom čase dosiahla miera pozitivity 1,02 percenta.

 

img

 

V okresoch, ktoré mali nad jedno percento pozitívnych čaká druhé kolo testovania. Poradie okresov sa oproti priebežnému poradiu mierne zmenilo. Bratislava a Kežmarok sa dostali k „lepším“ okresom, naopak medzi „horšie“ spadli Zvolen a Dolný Kubín.

 

img

 

„Cieľom tohto celoplošného skríningu bolo s odstupom času (pozn. red novembra) zistiť aká je aktuálna situácia na Slovensku na maximálnom množstve ľudí,“ poznamenal Matovič.

 

Dodal, že takmer 3 miliónová účasť predstavuje z celkového počtu 5,5 milióna  ľudí, ktorí na Slovensku žijú je približne 59 percent.

 

 

Preečítajte si tiež: Premiér Matovič priblížil mieru pozitivity po doterajšom celoplošnom testovaní

 

Skríningové testovanie odhalilo 18 ohnísk nákazy

Premiér sa vyjadril aj ku kritikom projektu „Zachráňme spolu životy“, tvrdí, že takýmto spôsobom sa podarilo identifikovať až 18 ohnísk nákazy, pričom sa počítalo s desiatimi.

 

„Odhady dátových analytikov boli mimoriadne nepresné a ukázal sa zmysel tohto celoplošného skríningového testovania,“ skonštatoval Matovič s tým, že testovanie je jediný spôsob ako zistiť reálnu situáciu v danom okrese.

 

Premiér tiež povedal, že okresy na severe Slovenska, ktoré boli počas novembra najviac zasiahnuté pandémiou koronavírusu, sa dnes radia medzi tie “lepšie“ s nízkou mierou pozitivity.

 

img

 

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí potvrdil premiérové slová o efektívnosti celoplošného testovania, pričom poukázal na okres Nitra, kde bola situácia ešte pred pár týždňami veľmi vážna.

 

Minister povedal, že na Slovensku je aj naďalej situácia veľmi vážna, počet hospitalizovaných neklesá, pričom denne na ochorenie COVIS-19 umiera v priemere sto ľudí.

 

Epidemiologická situácia je naďalej vážna

Krajčí zdôraznil, že Slovensku sa nedarí zlomiť krivku aj napriek zavedenému lockdownu a nedarí sa zlomiť krivku, čím by krajina prešla z čiernej farby do bordovej, pri ktorej by sa začali uvoľňovať opatrenia.

 

Minister verí, že masívne testovanie prispeje k zníženiu počtu hospitalizovaných pacientov v nemocniciach a počty mŕtvych. 

 

img

 

Dodal, že zajtra sa stretne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom a odborníkmi. Diskutovať budú o tom, či sa od 1. februára začnú otvárať školy a škôlky, minimálne v "lepších" regiónoch.  

 

Minister zdravotníctva potvrdil, že pre polovicu "lepších" okresov, kde už druhé kolo testovania nebude, bude potrebný negatívny test do 2. februára. Následne budú platiť rovnaké pravidlá, aké platili do včerajšieho dňa.

 

Premiér však vyzval starostov a primátorov z menej zamorených okresov, ktoré sa vyhli druhému kolu testovania, aby využili súčasnú infraštruktúru a poskytli občanom opakované testovanie. 

 

Od 8. februára by malo Slovensko prejsť na covid automat, ktorý na základe epidemiologickej situácie umožní v jednotlivých okresoch postupne uvoľňovať opatrenia. 

 

Krajčí zdôraznil, že aj po 8. februári bude naďalej platiť zákaz vychádzania. Na ceste do prírody sa už nebude vyžadovať modrý certifikát o negatívnom výsledku.

 

Na ceste do práce však bude nevyhnutné preukazovať sa negatívnym výsledkom ag alebo PCR testu. To znamená, že najneskôr 6.- 7. februára sa v krajine uskutoční ďalšie kolo celoplošného testovania

 

V prípade, že niektoré okresy prejdú do bordovej farby, do škôl sa vrátia žiaci 1. stupňa ZŠ bez negatívneho výsledku testu. O neinfekčnosti sa budú musieť preukazovať ich rodičia

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTALIZOVANÉ Priebežné výsledky skríningového testovania, ktoré odprezentoval premiér nesedia. Samosprávy sa búria


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona