AKTUALIZOVANÉ Pozrite si všetky potrebné informácie týkajúce sa druhého kola celoplošného testovania. Zúčastniť sa ho môžu aj tí, ktorí sa na prvé kolo nedostavili!

NETKY.SK • 6 November 2020, 14:40 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Pozrite si všetky potrebné informácie týkajúce sa druhého kola celoplošného testovania. Zúčastniť sa ho môžu aj tí, ktorí sa na prvé kolo nedostavili!

BRATISLAVA - Obyvatelia takzvaných zelených okresov budú potrebovať v červených okresoch od 9. do 14. novembra negatívny výsledok antigénového testu z druhého kola testovania, alebo negatívny výsledok PCR testu s dátumom od 7. novembra. Ministerstvo obrany zároveň na poslednú chvíľu zmenilo podmienky a na testovanie pozýva aj ľudí, ktorí sa nezúčastnili prvého celoplošného testovania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 6. novembra 16:27

Druhé kolo celoplošného testovania prebehne v 45 okresoch, ktoré sa uskutoční tento víkend od 7. do 8. novembra.  Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR (MV SR) v tlačovej správe.

 

Zoznam testovaných okresov:

Senica, Skalica, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Turčianske Teplice, Humenné, Medzilaborce, Michalovce, Snina, Sobrance, Vranov nad Topľou, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Gelnica, Spišská Nová Ves, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Dunajská Streda, Partizánske, Prievidza, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto n/V, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Zvolen, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina.

 

Pohyb v červených okresoch bude možný iba s certifikátom

Rezort tiež potvrdil, že ak občania odídu z domu v rámci červených okresov, budú sa musieť preukázať aktuálnym certifikátom s negatívnym výsledkom počas celého budúceho týždňa. V menej rizikových regiónoch bude postačovať preukázanie certifikátu z testovania 29. októbra až 1. novembra alebo negatívneho výsledku PCR testu.

 

img

 

Vítaní sú aj ľudia, ktorí sa nezúčastnili prvého kola
Rezort obrany aktuálne na stránke Som zodpovedný informoval, že do druhého kola testovania sa môžu zapojiť aj občania, ktorí sa nezúčastnili prvého kola. "Za cestu na antigénový test, ako porušenie zákazu vychádzania v tomto prípade sankcionovaní nebudú," uviedol rezort na stránke.

 

„Samozrejme na testovaní sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí sa nezúčastnili v prvom kole, naším cieľom je pretestovať čo najviac ľudí,“ potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď. 

 

Zároveň doplnil, že testovať sa môžu prísť aj ľudia z tzv. „zelených“ okresov, v ktorých sa testovanie neuskutoční a je to pre nich nevyhnutné.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA Od 15. novembra bude na hraniciach platiť prísnejší režim, vstupenkou do krajiny bude negatívny test

 

Odberné miesta sa otvoria už zajtra ráno
Druhé kolo plošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 sa uskutoční 7. a 8. októbra od 8:00 do 20:00 hodine v tzv. červených okresoch. Patrí sem 45 okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov v prvom kole celoplošného testovania dosiahol hranicu 0,7 percenta a viac.

 

„Okrem plánovaných odberových miest v rámci 45 testovaných okresov rezort obrany dobrovoľne otvorí aj ďalšie odberové miesta v okresoch, ktoré hraničia s tzv. červenými okresmi, a to na základe požiadaviek samospráv. V tomto prípade štát poskytne pre odberové miesta nad rámec plánu antigénové testy, certifikáty a dokumentáciu, ako aj personál z radov ozbrojených síl a policajného zboru. Ostatný personál a ochranné pomôcky budú v réžii samospráv, ktoré o tieto odberové miesta nad rámec plánu požiadajú,“ dodalo ministerstvo.

 

img

 

Testovanie je určené pre všetky osoby nad desať rokov, ktoré sa budú zdržiavať v termíne od 9. do 14. novembra červených okresoch. Ministerstvo pripomína, že nerozhoduje to, kde má občan trvalý pobyt a môže sa dať testovať na ľubovoľnom odbernom mieste. Presný počet odberových miest bude uverejnený na stránke www.somzodpovedny.sk.

Pripravených by malo byť 2993 odberných tímov a 2700 odberných miest, kde sa môže pretestovať približne 1,8 milióna ľudí. Testovať sa môžu dať aj cudzinci, ktorí sa preukážu pasom. V prípade neúčasti pre nich na rovnako bude platiť zákaz vychádzania.

 

Mohlo by vás zaujímať: V prípade, že ste sa nezúčastnili prvého kola celoplošného testovania, na druhé ísť nemôžete

 

Za nepreukázanie sa negatívnym výsledkom hrozia vysoké pokuty
MV SR tiež pripomína, že občania sa pri policajnej kontrole nemôžu preukazovať certifikátom odfoteným v mobilnom telefóne a budú uznávať iba originál certifikátu.

 

Ako dôvod uviedol rezort vnútra snahy o falšovanie certifikátov z prvého celoplošného testovania. V prípade, že občan pri sebe nebude mať originálny certifikát, hrozí mu pokuta vo výške 1659 eur.

 

Prečítajte si tiež: Koľkým ľuďom zatiaľ polícia skontrolovala, či majú certifikát o negatívnom teste?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies