AKTUALIZOVANÉ: Od pondelka sa Slovensko rozdelí na dve časti. Divadlá sa otvoria, kiná zatiaľ nie

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 17:21 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Od pondelka sa Slovensko rozdelí na dve časti. Divadlá sa otvoria, kiná zatiaľ nie

BRATISLAVA - Slovensko sa od pondelka rozdelí do dvoch častí, bordovej a červeno-ružovej.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 30. apríla 19:16

Platiť v nich budú rôzne typy opatrení. V prípade bordových okresov (3. stupeň varovania), bude od pondelka (3. mája) platiť zákaz vychádzania od 17:00 do 1:00 hodiny nasledujúceho dňa.

 

Pre okresy červené a ružové, teda v druhom a prvom stupni varovania, bude zákaz vykázania platiť od 21:00 do 1:00 hodiny nasledujúceho dňa.

 

Na terasu už aj bez negatívneho testu

Zaočkované osoby sa budú môcť preukazovať aj odfoteným potvrdením o podaní vakcíny vo svojom mobile, nemusia ho tak nosiť fyzicky pri sebe.

 

"Každému jednému človeku, ktorý je zaočkovaný, je vydaný písomný doklad o očkovaní. Keď si ho odfotí do mobilu a bude sa tým preukazovať, nie je s tým problém," dodal minister. 

 

Od pondeloka sa v okresoch v 1. a 2. stupni varovania ruší v prevádzkach pravidlo preukazovania sa negatívnym testom, keďže sa v nich ruší zákaz vychádzania počas dňa. Ide nie len o obchody s oblečením či obuvou, ale aj terás reštaurácií.

 

V prípade bordových okresov (3. stupeň varovania) sa budú musieť zákazníci aj naďalej preukazovať negatívnym testom. 

 

img


Výnimky v červených a ružových okresoch

Pre okresy červené (2. stupeň varovania) a ružové (1. stupeň varovania), bude zákaz vykázania platiť od 21:00 do 1:00 hodiny nasledujúceho dňa. Informoval o tom dnes počas tlačovej besedy hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V prípade všetkých okresov však budú platiť výnimky zo zákazu vychádza bez testu, očkovania či potvrdenia o prekonaní ochorenia Covid-19.

 

Tie sa budú týkať návštevy lekára či lekárne, starostlivosti o blízkeho a vychádzky so psom alebo mačkou do tisíc metrov od bydliska.

 

Platiť budú aj pre sprevádzanie dieťaťa do jaslí, na prijímacie pohovory do škôl, na orgán činný v trestnom konaní, ako aj do prírody pre poľovníkov.

 

V červených okresoch budú môcť ísť ľudia do zamestnania so 14-dňovým testom, potvrdením o očkovaní či prekonaní ochorenia.

 

Povolená bude aj cesta do zahraničia okrem dovoleniek. Je však potrebné sa preukázať negatívnym výsledkom testu, ten nesmie byť starší ako 7 dní. 

 

Pri ružových okresoch budú podľa Mikasa platiť obdobné pravidlá, no v prípade práce bude stačiť 21-dňový test.

 

Pravidlá v bordových okresoch
Výnimky zo zákazu vychádzania v bordových okresoch budú platiť od 05:00 do 21:00 hodiny napríklad pre vstup do potravín a drogérie, nákup krmiva pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti či domáce zvieratá.

 

Tiež sa týkajú doplnenia pohonných hmôt, vychádzky za účelom preventívnej prehliadky, očkovania či COVID testu, ale aj na sobáš, pohreb a krst.

 

So 7-dňovým negatívnym testom, po očkovaní a s potvrdením o prekonaní ochorenia budú môcť ísť ľudia v bordových okresoch do práce i maloobchodnej prevádzky.

 

Zúčastniť sa budú môcť aj na hromadnom podujatí povolenom úradom verejného zdravotníctva. Akceptovať sa bude aj cesta do zahraničia, okrem dovoleniek, ktoré sú zakázané.

 

Rovnako bude povolená cesta na úrad, ak sa úkon nedá vykonať elektronicky. Bude možné ísť aj na pohovor, prijímacie konanie, podpis pracovnej zmluvy aj na skúšky.

 

Do školy sa takto dostanú aj vybrané skupiny študentov medicíny. Povolená bude rovnako výučba v autoškole a návšteva múzea, galérie, zoo či botanickej záhrady.

Kiná ostávajú zatvorené

Kiná na Slovensku ostanú naďalej zatvorené. Filmové predstavenia sú podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa zatiaľ povolené len v exteriéri a s miestami na sedenie, bez konzumácie jedla, ako je to v prípade divadiel.

 

"Zatiaľ máme dohodu, že nechceme pustiť úplne všetko naraz. Filmové predstavenia budú postupne nabiehať," vysvetlil Mikas v súvislosti k aktuálnym uvoľnovaním opatrení platných od pondelka (3. mája).

 

Zoznam okresov podľa farieb od pondelka

  • Prvý stupeň varovania (ružový okres): Dunajská Streda, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Skalica, Sobrance, Stropkov, Topoľčany, Zlaté Moravce
  • Druhý stupeň varovania (červený okres): Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen
  • Tretí stupeň varovania (bordový okres): Ilava, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Martin, Myjava, Poltár,  Považská Bystrica, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona