AKTUALIZOVANÉ: LOH: Slovenský golfista Sabbatini vybojoval pre Slovensko tretiu medailu!

NETKY.SK • 1 August 2021, 08:50 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: LOH: Slovenský golfista Sabbatini vybojoval pre Slovensko tretiu medailu!

TOKIO - Slovenský golfista Rory Sabbatini získal v Tokiu striebornú medailu. V záverečný štvrtý deň podal skvelý výkon.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 1. augusta 9:45

 

Sabbatini vytvoril v 4. kole turnaja olympijský rekord ihriska, keď dosiahol skóre 10 pod par. Zároveň získal vôbec prvú olympijskú medailu pre Slovensko v golfe a tretí cenný kov pre Slovensko, ktorý sa podarilo vybojovať slovenským olympionikom na tohtoročnej olympiáde v Tokiu. 

 

Zo zlata sa teší Američan Xander Schauffele, o bronz dodatočne bojovalo sedem hráčov v rozstrele

 

Sabbatini zahral iba 61 úderov a svoju bilanciu po záverečnom štvrtom kole vylepšil na -17 rán pod par ihriska. Jeho celkové skóre je 267 úderov

 

Cenný kov na dosah

V tom čase sa 45-ročný juhoafrický rodák so slovenským pasom posunul na druhé miesto so šancu na zisk cenného kovu. Po treťom dni mu patrila "iba" 17. priečka.

Šance Sabbatiniho sa ešte zvýšili po zaváhaní Američana Xandera Schauffeleho na 14. jamke. Dovtedy suverénny líder priebežného poradia musel loptičku po svojom údere hľadať v lese a napokon zahral bogey.

 

img

 

V tej chvíli sa Sabbatini dotiahol na piateho muža svetového rebríčka a obaja boli na spoločnom prvom mieste. Súťaž golfistov na OH 2020 vyvrcholí po 9.00 h SELČ.

Sabbatini už síce ukončil svoje štvorkolové snaženie v Kasumigaseki Country Clube, ale to ešte nemusí znamenať úplný záver jeho vystúpenia.

 

Súvisiaci článok: LOH: Slovenskému golfistovi sa prestalo dariť. Od medaily ho delí šesť rán

 

Rozhodne rozstrel na troch jamkách?

V prípade, že sa v boji o medailu ocitnú viacerí golfisti s rovnakým výsledkom, nasledovať bude tzv. rozstrel na troch jamkách (10, 11 a 18), ktorý rozhodne o celkovom poradí.

 

img


"Ráno sme išli na raňajky bez stresu a bez tlaku. Vraveli sme Rorymu 'choď sa zabaviť, keď zahráš mínus desať, je šanca na medailu. Skôr sme však mysleli na najlepšiu desiatku. Stalo sa. Je to super, ale takýto úžasný výsledok sme si nepredstavovali ani v najdivokejších snoch. Bez ohľadu na to, či to bude medaila alebo nie, je to obrovský úspech. Všetci sme pred olympiádou hovorili, že nejdeme do Tokia na výlet, ale zabojovať o medailu pre Slovensko. Teraz je to reálne," uviedol prezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala pre RTVS.
 

Chvíle napätia

Keď Sabbatini skončil, ďalší golfisti z popredia ešte mali pred sebou niekoľko jamiek, musel teda čakať. Po svojom famóznom výkone sa zaradil na druhú priečku, no vedúci Schauffele na štrnástej jamke zaznamenal bogey a bol na tom rovnako ako slovenský reprezentant.

 

Američan vedel, že na posledných štyroch jamkách musí uhrať minimálne par, aby si zachoval šancu na zlato. To sa mu napokon aj podarilo. Na sedemnástke po náročnom putte zaznamenal birdie a osamostatnil sa na čele. V závere zahral par a po ňom sa radoval zo zlata.

 

Golf je súčasťou programu pod piatimi kruhmi po štvrtýkrát, v minulosti to bolo v Paríži 1900 a St. Louis 1904. Následne však prišla dlhá pauza a toto športové odvetvie sa na OH vrátilo až v Riu de Janeiro 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona