AKTUALIZOVANÉ Americká superbomba vážiaca desať ton zabila v Afganistane takmer sto bojovníkov IS

NETKY.SK • 15 Apríl 2017, 09:49 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Americká superbomba vážiaca desať ton zabila v Afganistane takmer sto bojovníkov IS

KÁBUL - Najmenej 94 militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zahynulo pri výbuchu najsilnejšej americkej nejadrovej bomby, ktorú USA po prvý raz použili vo štvrtok - zhodili ju na jaskynný komplex IS v Afganistane. Medzi mŕtvymi sú aj štyria kľúčoví velitelia, informovali dnes miestni predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Provinčná vláda ešte v piatok hovorila o 36 obetiach, dnes tento počet zvýšila, poznamenala agentúra DPA.

 


Podľa provinčnej vlády si výbuch takmer desať ton vážiacej bomby nevyžiadal civilné obete. Ľudí žijúcich v oblasti totiž pred útokom evakuovali afganskí vojaci.

 


Podľa piatkového vyjadrenia afganského ministerstva obrany výbuch bomby zničil 300 metrov dlhý tunel spolu s množstvom ľahkých a ťažkých zbraní i munície - išlo o dôležité veliteľské stanovište IS.

 


Americké lietadlo zhodilo bombu GBU-43/B (Massive Ordnance Air Blast bomb - MOAB) v provincii Nangarhár v rámci pokračujúceho úsilia o porážku IS v Afganistane, uviedol Pentagón po nálete. Útok bol podľa neho vedený tak, aby sa minimalizovalo ohrozenie pre Afgancov a americké sily operujúce v oblasti.

Použitá bomba je známa ako "matka všetkých bômb".
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies