AKTUALIZÁCIA: V Holandsku postrelili známeho investigatívneho novinára

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 08:13 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: V Holandsku postrelili známeho investigatívneho novinára

AMSTERDAM - V utorok večer v Amsterdame postrelili známeho investigatívneho žurnalistu Petra R. de Vriesa. Populárny bol najmä pre svoje odvážne príspevky o holandskom podsvetí.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 7. júla 21:00

Peter R. de Vries stále bojuje o život. „Bol ťažko zranený a bojuje o život,“ uviedla starostka Amsterdamu Femke Halsema na televíznej tlačovej konferencii. 


Holandská polícia vo svojom vyhlásení uviedla, že dvaja podozriví 35-ročný poľský štátny príslušník žijúci v Mauriciuse a 21-ročný muž žijúci v Rotterdame sú vo väzbe pre streľbu. Vo vyhlásení sa uvádza, že obaja budú obvinení v piatok. Domové prehliadky sa uskutočňovali cez noc v Tieli, na ostrove Maurik a v Rotterdame, kde „boli zaistené rôzne dátové nosiče a strelivo“. Polícia dodala, že 18-ročný miestny obyvateľ, ktorý bol pôvodne zatknutý, bol „odvtedy prepustený na slobodu a už sa nepovažuje za podozrivého“.
 

"Všetci vrúcne dúfame, modlíme sa, aby prežil tento útok. To je teraz najdôležitejšie. Robíme všetko pre to, aby sme vyhrala spravodlivosť," dodal holandský premiér Mark Rutte.

 

Pôvodná správa

De Vriesa postrelili len chvíľu po tom, ako sa zúčastnil na pravidelnej televíznej šou. Vo vážnom stave bol prevezený do nemocnice, kde bojuje o život.  „Bol spáchaný brutálny a zbabelý zločin. Peter R. de Vries je pre nás všetkých národným hrdinom, neobvykle odvážnym novinárom neúnavne hľadajúcim spravodlivosť,“ povedala počas narýchlo zvolanej tlačovej konferencie starostka Amsterdamu Femke Halsema.

 

 

 

img


Došlo k streľbe zblízka, padlo päť rán. Podľa policajného prezidenta Franka Paauwa zadržali dvoch podozrivých vrátane strelca. Dolapili ich na diaľnici asi 50 kilometrov južne od mesta. Neskôr v Amsterdame zatkli tretieho podozrivého. De Vriesovi bola už v minulosti ponúknutá ochrana.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Prahe došlo k streľbe, pri ktorej zomrela zamestnankyňa úradu. Podozrivý muž skončil v putách

Dočasný predseda vlády Mark Rutte označil streľbu na 64-ročného De Vriesa za „šokujúcu a nepochopiteľnú“. „Bol to útok na odvážneho novinára a tiež útok na slobodnú žurnalistiku, ktorá je taká dôležitá pre našu demokraciu, náš ústavný štát a našu spoločnosť,“ uviedol Rutte.

 

Starostka Amsterdamu Femke Halsema označila pána de Vriesa za národného hrdinu, „odvážneho, ktorý hľadá spravodlivosť, slobodného ducha, pomáha ľuďom v núdzi, rodičom zavraždených detí“.

 

Minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus vzdal hold „mimoriadnemu novinárovi“ a pána de Vriesa označil za „obdivuhodného bojovníka proti nespravodlivosti“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies