AKTUALIZÁCIA - REPORTÁŽ: Prísnejšie opatrenia cez sviatky sú podľa prezidentky SR potrebné

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 18:27 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - REPORTÁŽ: Prísnejšie opatrenia cez sviatky sú podľa prezidentky SR potrebné

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta rozhodnutie odborného konzília na sprísnenie opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu počas veľkonočných sviatkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Prvé pracovné stretnutie

Zároveň vyzvala predstaviteľov štátu na pokojnú a rozvážnu komunikáciu smerom k občanom. Uviedla to na dnešnom prvom pracovnom stretnutí s novým premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

 

img

 

Ocenenie prijatých opatrení 

Prezidentka ocenila rozsah, kvalitu a rýchlosť opatrení, ktoré doteraz prijali vláda a Národná rada SR. "Je dôležité, aby sme udržali vysokú mieru sebadisciplíny," dodala s tým, že občania majú jej dôveru. Po sviatkoch by podľa nej bolo dobré situáciu opäť prehodnotiť s odborníkmi.

 

Vyjadrenie Kollára

Predseda parlamentu prisľúbil, že v parlamente urobí všetko preto, aby zákony prijaté pre situáciu s novým koronavírusom boli tak ako doteraz prijímané konsenzom naprieč celým politickým spektrom. Zároveň poďakoval občanov za ich zodpovedný prístup.

 

img

 

Zistenie reálneho stavu 

Premiér vyhlásil, že pri opatreniach nie je možné teraz poľaviť. Tvrdí, že je potrebné zistiť reálny stav v rómskych osadách a u ľudí, ktorí pricestovali zo zahraničia.

 

Premiér je aj naďalej za "blackout"

Matovič sa vyjadril tiež k svojej komunikácii o možnom vypnutí Slovenska (tzv. blackoute). Považuje ju za vhodnú. Tvrdí, že hovoril iba o návrhoch, o ktorých sa uvažovalo. Čiastočné "vypnutie" podľa neho zažívame už teraz.

 

img

 

Návrh na obmedzenie pohybu

Premiér má na dnešnom zasadnutí vlády navrhnúť prijatie uznesenia obmedziť voľný pohyb osôb, a to od 8. apríla do 13. apríla, s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu, pohrebu príbuzného, starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci. Informoval o tom v nedeľu po stretnutí s lekárskymi odborníkmi.

 

Aktualizácia

Voľný pohyb osôb bude od 8. do 13. apríla 2020 obmedzený. V rámci návrhu na rozšírenie opatrení núdzového stavu podľa zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu o tom vláda rozhodla na len pred niekoľkými chvíľami.

 

img

 

Dodržiavanie zákazu by mali kontrolovať zložky rezortov vnútra a obrany, za nerešpektovanie hrozia postihy.

 

Hliadky v uliciach

Premiér avizoval tisícky hliadok v uliciach. Na cestovanie v prípade povolených výnimiek nebude potrebné vybavovať si potvrdenie. "Hliadky budú počas tohto obdobia zhromažďovať informácie, ktoré dostanú od tých, ktorých zastavia, a následne ich budú preverovať. Pri zistení porušenia bude uložená sankcia," objasnil Matovič.

 

Jedna z najlepších krajín 

"Je to veľmi závažné rozhodnutie a v modernej histórii Slovenska nemá obdobu. Na druhej strane, ak by sme teraz povolili v našom boji, ktorý nás za posledné týždne vyniesol medzi svetovú špičku v bezpečnosti z pohľadu prípadného nakazenia koronavírusom, mohli by sme si všetko veľmi ľahko pokaziť," dodal premiér.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona