AKTUALIZÁCIA: Prezidentka si uctila obete pandémie. Dnes uplynul presne rok od potvrdenia prvého prípadu COVID-19 na Slovensku

NETKY.SK • 6 Marec 2021, 09:09 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Prezidentka si uctila obete pandémie. Dnes uplynul presne rok od potvrdenia prvého prípadu COVID-19 na Slovensku

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová si v piatok podvečer pripomenula obete koronavírusu. Pred Grasalkovičovým palácom zapálila za každých tisíc ľudí, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, jednu sviečku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia

 

Zuzana Čaputová zverejnila na sociálnej sieti video, ako si uctila pamiatku obetí koronavírusu.

 

 

 

Pôvodný text

 

Pred Prezidentským palácom zapálila hlava štátu sedem sviečok na spomienku viac ako sedemtisíc obetí. Dnes (6. marca) uplynul presne rok odkedy sa na Slovensku potvrdil prvý prípad ochorenia COVID-19.

 

img

 

Ľudia prišli o svojich blízkych
„Odišli spomedzi nás matky, dcéry, otcovia, synovia, kolegovia, kamaráti. Odišli zdravotníci a zdravotníčky, ktorí zachraňovali iných. Odišli seniori, ktorí zomierali častokrát v domovoch sociálnych služieb v samote,” uviedla prezidentka.

 

 

Všetkým pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť. „Tento vírus je jedným z najväčších problémov ľudstva v súčasnosti. Všetci sa musíme obmedzovať, a to jediné, čo nám môže pomôcť, je naša osobná zodpovednosť. Preto chcem o ňu ešte raz všetkých poprosiť,” dodala hlava štátu.

 

img

„Svetlo, ktoré sme dnes zapálili, nech symbolizuje nielen spomienku na tých, ktorí spomedzi nás predčasne odišli, ale nech je nám aj nádejou, ktorú všetci tak veľmi potrebujeme,” uzavrela prezidentka.

 

img
 

Prvým infikovaným bol muž zo Záhoria

Uplynul presne rok odkedy sa na Slovensku potvrdil prvý prípad koronavírusu a krajina bojuje proti pandémii. Prvým nfikovaným bol 52-ročný muž z obce Kostolište na Záhorí.

 

Ako uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, na tento okamih si živo spomína. „Hneď ma zaujímalo, ako sa pacient má, keďže už bol hospitalizovaný. Boli to časy, keď vzoriek nebolo tak veľa, a tak som s pacientom osobne telefonoval. Informoval som o prvom potvrdenom prípade vtedajšieho premiéra a oznámili sme to verejnosti," povedal.

 

Ako skonštatovala doktorka Edita Staroňová a vedúca Národného referenčného centra pre chrípku, takýto rozmach vírusu nečakala.

 

„Na začiatku sme nepredpokladali, že sa postupne s touto diagnostikou stretne väčšina obyvateľstva a že z toho nakoniec bude pandémia. Vychádzali sme zo skúseností z predošlých epidémií koronavírov, a síce že pôjde o niekoľko importovaných prípadov zo zahraničia," spomína.

 

K dnešnému dňu sa koronavírusom v krajine nakazilo 319 582 ľudí, počet obetí na ochorenie Covid-19 presiahol viac ako 7600 pacientov. Z ochorenia sa podarilo vyliečiť 255 300 osôb

 

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov od marca minulého roka dosiahol 2 100 474. V krajine sa vykonalo 14 568 554 antigénových testov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies