AKTUALIZÁCIA: Mimoriadnu schôdzu parlamentu prerušili poslanci PS/Spolu

NETKY.SK • 18 Február 2020, 13:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Mimoriadnu schôdzu parlamentu prerušili poslanci PS/Spolu

Plénum v utorok otvorilo mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa má v takzvanom zrýchlenom režime prerokovať návrh na zavedenie 13. dôchodku, zdvojnásobenie prídavku na dieťa, ale aj zrušenie diaľničných známok. Zákonodarcovia by sa mali zaoberať aj Istanbulským dohovorom. Za program schôdze zahlasovalo 78 z 92 prítomných poslancov.

slovakia

left justify in out

Instanbulský dohovor

Istanbulský dohovor je jednou z viac ako 200 dohôd Rady Európy, ktoré prispievajú nielen k upevňovaniu práva EÚ ale aj k prevencii a pochopeniu problému ako takého. Je považovaný za ucelenú európsku stratégiu, ktorá bojuje proti násiliu páchanom na ženách a domácemu násiliu. Kabinet v utorok navrhol zmeniť znenie schváleného návrhu na poslednom rokovaní vlády a v uznesení NR SR nahradiť nesúhlasné stanovisko s dokumentom OSN súhlasom. Rovnako vláda navrhla do uznesenia parlamentu doplniť vetu, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa Ústavy SR, ktorá má prednosť pred zákonmi.

 

img

Andrej Danko počas zasadnutia mimoriadnej schôdze parlamentu

 

Viac o dohovore sa dozivete v článkoch "Prečo je u nás problém s prijatím Istanbulského dohovoru?", "Vláda schválila zmenu a vyjadrila súhlas s Istanbulským dohovorom" alebo pod hashatgom #istanbulskydohovor

 

img

 

13. dôchodok, zdvojnásobenie prídavku na dieťa, zrušenie diaľničných známok

Nesúhlas s novými návrhmi NRSR vyjadrili strany Most-Híd, ktorá sa nezúčastňuje mimoriadnej schôdze, Za ľudí, PS/Spolu, ale ani Združenie miest a obcí Slovenska.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Truban (@truban),

 

Opozičné hnutie Sme rodina je ochotné podporiť otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu, ak sa predseda Smeru-SD Robert Fico ospravedlní ľuďom a ak premiér Peter Pellegrini vyčlení osem miliónov eur na liečbu ťažko chorých detí.

 

img

 

Aktualizácia

Mimoriadna 58. schôdza Národnej rady SR je prerušená. Dôvodom sú šiesti poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu - Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubáčová, ktorí ani po opakovaných výzvach predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) nechcú opustiť rečnícky pult. Danko v tejto súvislosti zvolal na 13:45 poslanecké grémium, na ktorom sa má vzniknutá situácia vyriešiť. Spomínaných poslancov požiadal, aby odišli zo sály a už sa na schôdzi nezúčastňovali.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Truban (@truban),

 

Vláda názor na Istanbulský dohovor nemení a naďalej s ním nesúhlasí

Vláda teda zmenila len návrh uznesenia NR SR. Stalo sa tak preto, aby bolo umožnené v NR SR hlasovať pozitívne v záujme odstránenia právnych pochybností, čo nič ale nemení na názore, že vláda mohla predložiť do NR SR návrhy na vyslovenie nesúhlasu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona