Aktívni rodičia = najlepší vzor pre deti

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 20:37 • 2 min
Aktívni rodičia = najlepší vzor pre deti

Aktívni rodičia = najlepší vzor pre deti

slovakia

left justify in out

img

Rodič je jednoznačne najsilnejším vzorom a modelom správania pre svoje dieťa. Tak, ako ovplyvňuje každodennou stravou jeho životosprávu, môže formovať aj jeho vzťah k tráveniu voľného času.

 Každý deň to isté: práca a množstvo povinností okolo domácnosti. Voľného času je málo a naše predstavy o jeho využití sa často, žiaľ, nestretávajú s realitou. Zväčša skončíme odfukujúc s nohami vyloženými na pohovke a čas, ktorý sme chceli stráviť s deťmi je v nedohľadne. Pripomína vám tento scenár váš rodinný život? Rodičovské povinnosti však znamenajú viac, ako len prinášanie zárobku do rodinného rozpočtu. A začať pritom možno aj malými zmenami. Čas, ktorý aktívne strávite s vašimi ratolesťami, sa vám mnohokrát vráti v podobe ich úsmevu na tvári.
DETI CHCÚ BYŤ AKO „DOSPELÁCI“ „Rodič je jednoznačne najsilnejším vzorom a modelom správania pre svoje dieťa. Tak, ako ovplyvňuje každodennou stravou jeho životosprávu, môže formovať aj jeho vzťah k tráveniu voľného času. Dieťa veľmi intenzívne vníma, ako trávi rodič voľný čas – či aktívne alebo skôr pasívne,“ upozorňuje Mária Balážová, psychologička z Ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave. „Nečakajme od detí, že budú aktívne, ak my sedíme väčšinu času doma pred televízorom. Športujme s nimi, zaujímajme sa o ich aktivity, povzbudzujme ich a ukážme im svoj entuziazmus,“ dopĺňa Mária Balážová.
Deti majú na rozdiel od väčšiny dospelých jednu veľkú výhodu – bezhraničnú fantáziu. Zväčša sa prirodzene, bez akýchkoľvek inštrukcií či návodov, dokážu baviť aj celé hodiny. Ak chceme byť súčasťou ich sveta hier a zábavy aj my, musíme prijať ich pravidlá. Ako rodičia však často chceme vniesť do spoločných aktivít najmä výchovný rozmer. Ako teda tieto dva svety skĺbiť?
UČÍME SA OD DETÍ Doktorka Balážová odporúča inšpirovať sa napríklad radami detskej psychologičky Violet Oaklanderovej: „hrajte sa s deťmi každý deň počas vopred dohodnutého času – napríklad 20 minút – tak, že budete robiť všetko, o čo vás vaše dieťa požiada. Akékoľvek bláznivé sa vám jeho priania môžu zdať, skúste na chvíľu zabudnúť na svoju úlohu rodiča a doprajte mu pocit dôležitosti.“ Deti sú zvyknuté, že im stále niekto niečo prikazuje a musia sa riadiť pokynmi dospelých. Takouto hrou môžeme nachvíľu obrátiť role a byť tými, ktorí „musia poslúchať“. Na jednej strane týmto spôsobom pestujeme u dieťaťa zodpovedný prístup, na strane druhej môžeme nenásilnou formou objavovať jeho predstavy a pohľad na svet.
Pri nastavovaní spoločného programu celej rodiny by sme mali zvážiť trojicu faktorov: vek, povahu a vyťaženosť. Predškoláci sa prirodzene unavia omnoho rýchlejšie ako deti školského veku. Rovnako dieťa, ktoré vyhľadáva spoločnosť rovesníkov a ani chvíľku neobsedí sa vrhne do plánovania vysokohorskej túry zrejme s väčším nadšením, ako introvertný milovník kníh. Vždy treba zohľadniť individuálne povahové črty nášho dieťaťa a postupne v ňom prebúdzať aj to, čo mu na prvý pohľad chýba. Rovnako je potrebné zobrať do úvahy jeho denný harmonogram. V prípade, že trávi celý deň organizovanou aktivitou v škole či v materskej škole, mali by sme mu dopriať po zvyšok dňa voľnú hru.
OBJAVUJTE SPOLOČNE Ako teda využiť voľno na aktívny rodinný oddych? Univerzálna rada neexistuje. Začať však môžete tým, že zapojíte všetkých členov rodiny do spoločných aktivít vždy pri každej možnej príležitosti. Objavujte spolu svoje najbližšie okolie. Vyberte sa spoločne najskôr na kratšiu, neskôr na celodennú túru. Keď sa napokon odhodláte na rodinnú „stanovačku“, pre deti sa stanete hrdinami, ktorí zvládnu aj trochu dobrodružstva. Ak vám klasická turistika „nevonia“, objavujte okolitý svet cez múzeá, galérie alebo divadelné predstavenia. Pre inšpiráciu si zájdite na portál plusprevas.sk, kde nájdete interaktívnu mapu Plus okolo vás, plnú zaujímavých lokalít po celom Slovensku. Ak máte aj vy dobrý tip na výlet, nezabudnite sa oňho podeliť s ostatnými.
Keď vám náhla zmena počasia zmarí plány na exteriérové aktivity, vyskúšajte spoločné varenie. Deti sa budú tešiť ešte viac, ak im dovolíte robiť niečo neobvyklé (napríklad rozbíjať vajíčka či používať kuchynský robot). Navyše, so svojimi chutnými výtvormi sa môžu potom pochváliť kamarátom či starým rodičom. Na portáli plusprevas.sk nájdete nové tipy na chutné a jednoduché recepty každý týždeň. Tradičné spoločenské hry sú stávkou na istotu a môžu sa stať príjemným rodinným rituálom.
„A rodiny potrebujú svoje rituály, pretože sú dôkazom súdržnosti a istoty,“ pripomína Mária Balážová. Ak náhodou žiadna nie je „po ruke“, vymyslite si svoju vlastnú. Pripravte si rodinný karneval, zasúťažte v domácich olympijských hrách alebo si z matracov postavte spoločný „tajný“ bunker. Fantázia vašich detí bude v tomto prípade určite nevyčerpateľným zdrojom nápadov.
ZDROJ:PR SERVIS SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona