Aktívna aljašská sopka ohrozuje leteckú dopravu

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 09:17 • 2 min
Aktívna aljašská sopka ohrozuje leteckú dopravu

ANCHORAGE - Odľahlá aljašská sopka Mount Pavlof, ktorá od minulého týždňa chrlí lávu a mračná popolu, spôsobila zrušenie miestnych letov a vulkanickým popraškom prikryla okolité obce. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sopka chrlí popol až do výšky 6700 metrov, pričom vulkanický mrak sa posúva východným smerom. Podľa pracovníkov vedeckého programu Alaska Volcano Observatory (AVO) erupcie nevykazujú žiadne známky oslabenia. Láva z 2518 metrov vysokého vrcholu sopky takisto vytvorila rozsiahle hmlové oblaky, keď sa stretla so snehom ležiacim na svahoch hory.

Kým v pondelok bol vulkanický mrak ešte príliš nízko na to, aby ovplyvnil prevádzku komerčných dopravných lietadiel medzi Áziou a Amerikou, ktoré sa pohybujú vo výške najmenej 9150 metrov nad morom, cestovný poriadok menších regionálnych prepravcov už ovplyvnil. Tieto spoločnosti slúžia najmä vidieckym rybárskym mestám a domorodým obciam, do ktorých neexistuje prístup po ceste.  

Letecká dopravná spoločnosť PenAir so sídlom v meste Anchorage, ktorá sa špecializuje na cestovný ruch v juhozápadnej časti Aljašky, nakrátko zastavila lety do štyroch destinácií, kým sa vulkanický mrak nerozptýli. "Kvôli sopke sme zrušili približne desať letov," povedal riaditeľ spoločnosti Danny Seybert. "Lietadlá spoločnosti PenAir lietajú vo výške 4500-6000 metrov, čo je presne to výškové rozpätie, kde by sa v závislosti od smeru vetra mohli stretnúť s mračnom sopečného popola," dodal Seybert.

Počas noci dopadol mierny nános vulkanického popola na obec Nelson Lagoon nachádzajúcu sa 77 kilometrov severovýchodne od sopky. Predtým, keď vietor začal viať trocha odlišným smerom, sa s podobným problémom stretlo menšie mesto Sand Point, oznámili vedci z AVO.

Okrem potenciálneho nebezpečenstva pre leteckú prevádzku predstavuje sopečný popol aj možné zdravotné riziká pre obyvateľstvo žijúce v okolitých oblastiach. Príliš dlhé vdychovanie jemného sopečného prachu je zdraviu veľmi škodlivé, upozorňujú zdravotnícke organizácie.

Sopka Mount Pavlof patrí medzi najnepokojnejšie vulkány na Aljaške, pričom k jej nateraz poslednému veľkému výbuchu došlo v roku 2007. AVO odhaduje, že v období rokov 1901-2007 vybuchla asi 20-krát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona