Aktivita výrobného sektora eurozóny v januári vzrástla

NETKY.SK • 1 Február 2011, 12:23 • 2 min
Aktivita výrobného sektora eurozóny v januári vzrástla

Aktivita výrobného sektora eurozóny v januári vzrástla - Politika Tempo rastu výrobného sektora eurozóny sa v januári zrýchlilo viac, než naznačovali predbežné výsledky. To signalizuje, že výroba ožíva už v takmer celom regióne s výnimkou Grécka.

slovakia

left justify in out

Tempo rastu výrobného sektora eurozóny sa v januári zrýchlilo viac, než naznačovali predbežné výsledky. To signalizuje, že výroba ožíva už v takmer celom regióne s výnimkou Grécka. Vyplýva to z najnovšieho, spresneného prieskumu agentúry Markit.
      Podľa prieskumu index nákupných manažérov z výrobného sektora v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je ukazovateľom budúcej aktivity tovární v menovej únii, sa v januári zvýšil na 57,3 bodu z decembrových 57,1 bodu. Spresnená hodnota indexu je tak vyššia ako 56,9 bodu, ktoré dosiahol pri predbežnom odhade.
      "Tieto údaje poukazujú na oživenie výroby aj v tzv. okrajových ekonomikách eurozóny, zvlášť taliansky výrobný sektor zaznamenal v januári výrazný nárast produkcie," skonštatoval Chris Williamson z agentúry Markit.
      Pripomenul ale, že podniky v eurozóne majú problémy s prudkým zdražovaním vstupných surovín. Ak sa k tomu pridajú inflačné tlaky v ďalších odvetviach hospodárstva, hrozí, že Európska centrálna banka bude musieť zvýšiť úrokové sadzby skôr, než sa očakávalo.
      Index nákupných manažérov výrobného sektora sa už 15 mesiacov drží nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. No kým minulý rok boli jeho hlavnými ťahúňmi dve najväčšie ekonomiky eurozóny: nemecká a francúzska, v januári nemecký priemysel stagnoval a francúzsky rástol len mierne. Zato výroba v Taliansku končene ožila a prvýkrát od júna 2006 expandovala a v Španielsku sa zvýšila na najvyššiu úroveň od apríla 2010.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies