Aktivita sopky Kilauea na ostrove Havaj ohrozuje geotermálnu elektráreň

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 15:06 • 2 min
Aktivita sopky Kilauea na ostrove Havaj ohrozuje geotermálnu elektráreň

WASHINGTON - Na Havaji, najväčšom ostrove havajského súostrovia, sa neďaleko geotermálnej elektrárne objavil v sobotu ďalší sopečný otvor, z ktorého vytryskol menší prúd lávy.

slovakia

left justify in out

Počet činných kráterov chrliacich roztavenú horninu tak stúpol na 16. S odvolaním sa na údaje americkej geologickej služby USGS o tom v nedeľu informovala agentúra AP.

 

Havajské vulkanologické observatórium (HVO) uviedlo, že najnovšia trhlina vznikla 1,6 kilometra severovýchodne od posledného krátera a východne od geotermálnej elektrárne v havajskej oblasti Puna.

 

Závažnú rýchlosť pohybu lávy však úrady zatiaľ nehlásili.

 

V rámci preventívneho opatrenia pracovníci elektrárne tento týždeň z miesta premiestnili 50.000 galónov (približne 189.271 litrov) pentánu.

 

Geológovia varujú, že kráter sopky Kilauea na Havaji môže začať vyvrhovať skaly a popol.

 

Prírodné živly - výbuch sopky sprevádzaný zemetraseniami - sa na Havaji prebudili 3. mája. Guvernér Havaja, ktorý je 50. štátom USA, v piatok oznámil, že americký prezident Donald Trump vyhlásil na tichomorskom súostroví stav katastrofy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies