Aktivita sopky Eyjafjallajökul sa znižuje, erupcia sa však neskončila

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:05 • 2 min
Aktivita sopky Eyjafjallajökul sa znižuje, erupcia sa však neskončila

Aktivita sopky Eyjafjallajökul sa znižuje, erupcia sa však neskončila

slovakia

left justify in out

img

Seizmická aktivita islandskej sopky, ktorá v lete závažne narušila leteckú dopravu v Európe, sa postupne znižuje, no erupciu zatiaľ oficiálne nevyhlásili za ukončenú. Informovali o tom dnes miestni predstavitelia.
      Najvážnejším problémom sú v súčasnosti prúdy bahna vznikajúce zmiešaním dažďovej vody s popolom, ktorý sa usadil na ľadovcoch pri sopke Eyjafjallajökul, uviedla geofyzička islandského meteorologického úradu Sigurlaug Hjaltadóttir. Ukončenie erupcie by mohli vedci podľa nej ohlásiť o niekoľko týždňov až mesiacov.
      Zosuvy bahna môžu zablokovať cesty a spôsobiť ťažkosti motoristom. Okrem toho tmavý popol spôsobuje rýchlejšie roztápanie ľadovcov, keďže ho viac zohrieva slnko, čo nebezpečne zvýšilo hladinu najmenej jednej rieky.
      Islandský úrad civilnej ochrany informoval, že rovnako zaznamenal spomalenie erupčnej aktivity sopky. "Je momentálne veľmi pokojná," povedala zástupkyňa úradu Iris Marelsdóttir.
      Sopka Eyjafjallajökul vybuchla po prvý raz po takmer dvoch storočiach 14. apríla 2010. Mračno sopečného popola predstavovalo hrozbu pre lietadlá, pre ktorú mnohé európske krajiny od 15. do 20. apríla uzavreli letové priestory. Postihlo to približne desať miliónov cestujúcich na celom svete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies