Aktivita ľudí ohrozuje evolučné dedičstvo staré miliardy rokov

NETKY.SK • 27 Máj 2020, 11:17 • 2 min
Aktivita ľudí ohrozuje evolučné dedičstvo staré miliardy rokov

Vedci varujú, že ľudská aktivita môže viesť k zániku vyše 50 miliárd rokov kumulatívnej evolučnej histórie. Upozornili, že "zvláštne a úžasné" zvieratá v tichosti smerujú k vyhynutiu a regióny, ktoré sú domovom unikátnej biodiverzity, čelia bezprecedentnému tlaku zo strany ľudí.

slovakia

left justify in out

Ohrozené oblasti

Patria sem Karibik, veľké oblasti juhovýchodnej Ázie alebo indické pohorie Západný Ghát. Novú štúdiu publikovali v žurnále Nature Communications a vyzvali v nej k potrebe chrániť druhy na základe ich evolučných odlišností.

 

img


"Tieto druhy sú zvláštne a úžasné a na Zemi nič podobné nemáme," vyhlásil vedec Rikki Gumbs. "Budeme čeliť nespochybniteľnej škále strát, ak sa nebudeme viac snažiť o záchranu svetovej biodiverzity," dodal.

 

Evolučné dedičstvo
Výskumníci vypočítali evolučnú históriu - vetvy na strome života, ktorým hrozí vyhynutie, pričom využili dáta o riziku vyhynutia pre viac ako 25-tisíc druhov. Zistili, že celkovo 50 miliárd rokov evolučného dedičstva ohrozuje aktivita ľudí, ako napríklad mestský rozvoj, odlesňovanie alebo výstavba ciest. Medzi ohrozené druhy patria napríklad tapír, šupinavce či málo známe plazy. Mnohé z nich pritom vykonávajú životne dôležité funkcie v biotopoch, kde žijú.

 

img

 

Ochrana 
Spoluautor štúdie James Rosindell z londýnskej Imperial College vyhlásil, že zistenia zdôrazňujú dôležitosť okamžitej potreby ochrany týchto výnimočných druhov a biotopu, ktorý im zostal.

 

Prichádzame o stále viac druhov 
Ochranári nedávno uviedli, že pandémia koronavírusu spomalila ich práce a obmedzila potrebné financie. Medzivládny panel vedcov vlani potvrdil, že vyhynutie hrozí jednému miliónu živočíšnych a rastlinných druhov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona