Aktivita ekonomiky eurozóny sa zrýchlila, posilnil sektor priemyslu aj služieb

NETKY.SK • 4 November 2015, 12:34 • 2 min
Aktivita ekonomiky eurozóny sa zrýchlila, posilnil sektor priemyslu aj služieb

BRATISLAVA - Aktivita ekonomiky eurozóny sa v októbri mierne zrýchlila. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektor služieb aj odvetvie priemyslu podľa konečných údajov posilnil na 53,9 bodu zo septembrových 53,6 bodu. PMI tak už 28. mesiac po sebe signalizoval rast aktivity.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu na svojej internetovej stránke agentúra Markit, ktorá index zostavuje. Z prieskumu agentúry ďalej vyplynulo, že sa zväčšila produkcia priemyslu aj služieb.
Nové objednávky posilnili najrýchlejším tempom za šesť mesiacov. Keďže stúpol dopyt, firmy v Európskej menovej únii v októbri prijímali nových zamestnancov, a to už dvanásty mesiac po sebe. Inflačné tlaky však zostali slabé. Priemerné ceny vstupov sa zvýšili iba nepatrne a priemerné ceny produkcie prvýkrát po troch mesiacoch mierne oslabili.


"PMI podľa konečných údajov potvrdzuje stabilný ale stále trochu slabý ekonomický rast v eurozóne v úvode štvrtého kvartálu," povedal hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Prieskum podľa neho naznačuje, že kvartálny rast eurozóny zostáva na úrovni zhruba 0,4 %. Čiastočné oživenie tempa rastu nových objednávok však podľa hlavného ekonóma agentúry Markit naznačuje, že zotavovanie sa možno v novembri zrýchli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies